Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини

...
Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини
Коментари Харесай

ЕС ограничава износа на ваксини, за да се справи с кризата на века

Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини против COVID-19, с цел да отбрани жизненоважната имунизация на личните си жители, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи БНР.

Според " Ройтерс " изказването на Фон дер Лайен рискува да ескалира напрежението с Обединеното кралство и със Съединени американски щати по отношение на техния рестриктивен метод при доставките на ваксини за 27-членния блок. Шефът на Европейска комисия приказва, откакто шест страни от Европейски Съюз се оплакаха в Брюксел за понижени доставки, които попречват така и така притеснителната имунизационна компания в единния блок, която би могла да провали проектите за рестартиране на пътуванията това лято и поддръжката за мощно засегнатия от пандемията туристически бранш.

Европейски Съюз е изправен пред изострен дефицит на ваксини против COVID-19 предвид на понижените доставки от " АстраЗенека " (AstraZeneca) и краткотрайното прекъсване на имунизацията с тази ваксина в редица страни членки на съюза. " Намираме се в рецесията на века ", съобщи Урсула фон дер Лайен, откакто смъртните случаи, свързани с COVID-19, в Европейския съюз доближиха 550 000 от началото на пандемията, а по същото време по-малко от една десета от популацията на блока е имунизирано. " Ако тази обстановка не се промени, ще би трябвало да помислил по какъв начин да създадем износа за страните, които създават ваксини, подвластен от тяхното равнище на отвореност ", сподели тя и добави: " Ще обмислим дали износът за страни, които имат по-високи равнища на имунизация от нашата, към момента е симетричен ".

По време на конференцията тя посочи, че Съединени американски щати и Обединеното кралство не изнасят ваксини, до момента в който Европейският съюз го прави, наблягайки, че блокът би трябвало да подсигурява, че " реципрочността и пропорционалността " се съблюдават и още веднъж акцентира, че Европейски Съюз ще прегледа " по какъв начин да създадем износа за страните производителки на ваксини подвластен от тяхното равнище на отвореност. " Според фон дер Лайен Европейски Съюз е изнесъл 41 милиона дози ваксини за 33 страни през последните шест седмици. Междувременно тя сподели също по този начин, че Pfizer Inc. и Moderna Inc. извършват договорните си отговорности за доставките на ваксини през първото тримесечие и че Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson ще доставят на блока надлежно 200 милиона, 30 милиона и 55 милиона имунизационни дози през второто тримесечие. " АстраЗенека ", въпреки това, е предоставила 30 милиона от контрактуваните 90 милиона дози и ще достави през второто тримесечие 70 милиона от контрактуваните 180 милиона дози.

Бавната имунизационна акция заплашва проектите, оповестени от Комисията, за стартиране на " цифров зелен документ ", който да събира информация за имунизирани, тествани и възобновени от ковид, с цел да разреши на пасажерите още веднъж да минават границите свободно. Южните страни от Европейски Съюз, разчитащи на туризма, и други поддръжници на новия COVID-сертификат се надяват, че концепцията ще завоюва дефинитивни утвърждения през юни и ще влезе в действие тъкмо в точния момент за пиковия летен сезон. Но някои страни, в това число Франция, Белгия и Германия, показаха песимизъм, показва Ройтерс. Страните от Европейски Съюз ще бъдат подложени на напън за бързо координиране на обща позиция за население от към 450 милиона души. Задачата се усложнява в допълнение от несигурността дали тези, които към този момент са имунизирани, могат да не престават да предават ковид, както и от публичния песимизъм по отношение на имунизациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР