Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски

...
Европейският съюз и САЩ се споразумяха да прекратят многогодишния търговски
Коментари Харесай

ЕС и САЩ се разбраха за Boeing и Airbus

Европейският съюз и Съединени американски щати се споразумяха да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за Boeing и Airbus, поради който бяха въведени взаимни мита на стойност над 10 милиарда $, заяви организация Bloomberg.

Според източник на организацията от Европейски Съюз тази нощ Европейската комисия е разискала с страните членки план на контракт, с цел да контракти съглашението с Вашингтон още преди началото на срещата на върха.

Както акцентира организацията, до постигането на това съглашение се е стигнало, откакто политиците в Брюксел и Вашингтон от ден на ден почнали да осъзнават, че финансираната от страната Китайска корпорация за комерсиална авиация (COMAC) може в края на десетилетието да се трансформира в действителен съперник на Boeing и Airbus и да отслаби позициите им в региона на самолетостроенето.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Митата за стомана и алуминий ще бъдат отстранени преди края...

По данни на Bloomberg на срещата на върха Европейски Съюз – Съединени американски щати се възнамерява също да бъде реализирано съглашение за анулация на митата върху стоманата и алуминия, въведени от Вашингтон през 2018 година „ от съображения за националната сигурност”. Както означават представителите на Европейски Съюз, точните периоди за анулацията на митата към този момент не са известни, само че страните най-вероятно ще бъдат подготвени да осъществят самодейността до края на тази година.

Спорът за Boeing и Airbus

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази убеденост, че на днешната среща на върха ЕС-Съединени щати ще бъде реализиран компромис по комерсиалния спор за дотациите за самолетите Boeing и Airbus, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Спорът за държавните дотации за производството на самолетите, траял 16 години, се изостри изключително при администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В края на предходната година Съединените щати оповестиха, че ще наложат спомагателни мита върху френски и немски артикули в отговор на налагането на данъци от Европейски Съюз на американски артикули за 4 милиарда $. Фон дер Лайен сподели, че още при първия си телефонен диалог с президента Джо Байдън през февруари, двамата са се съгласили, че би трябвало да намерят решение на този спор: „ Не би трябвало да подценяваме обстановката - това е най-дългият търговски спор в историята на Световната комерсиална организация, тъй че е в наш общ интерес да го решим. И аз съм доста позитивно настроена и уверена, че през днешния ден ще реализираме резултат “.

През март тази година ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се споразумяха да замразят за четири месеца взаимните мита.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР