Европейският съюз и Съединените щати са постигнали временно споразумение за

...
Европейският съюз и Съединените щати са постигнали временно споразумение за
Коментари Харесай

ЕС и САЩ с временно споразумение за трансфера на данни

Европейският съюз и Съединените щати са постигнали краткотрайно съглашение за отбягване на огромни разстройства при трансатлантическите потоци от данни, които бяха застрашени от решение на Съда на Европейски Съюз, оповестиха ръководителят на Европейската комисия и президентът на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

 През 2020 година Съдът на Европейски Съюз постанови, че фирмите, които трансферират персонални данни от Европейски Съюз до други юрисдикции, ще би трябвало да им обезпечат същата отбрана, която те имат в границите на блока. С решението бе анулирано съглашението за трансфер на данни сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, известно като Privacy Shield.

Новото краткотрайно съглашение ще предложи на фирмите, които дават отговор за придвижването на огромни потоци персонални данни през Атлантическия океан, правни отбрани, в допълнение към клаузите, които към този момент ги пазят. Финализирането на окончателното съглашение може обаче да отнеме месеци, споделя представител на Европейски Съюз.

,„ Договорихме невиждани отбрани на неприкосновеността на данните и сигурността на жителите “, сподели американският президент Джо Байдън по време на време на взаимна конференция в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Много се веселя, че постигнахме кардинално съглашение по нова рамка за  трансатлантическите потоци от данни. Това обезпечава предсказуемост и надеждност на потоци от данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, и подсигурява неприкосновеността на персоналния живот и гражданските свободи “, сподели Фон дер Лайен.

Европейските компании приветстваха краткотрайното съглашение.

„ Правната сигурност по отношение на потоците от данни ще подтиква нововъведенията, растежа и основаването на работни места. Това е печелившо съглашение за фирмите от двете страни на Атлантика “, разяснява Маркъс Дж. Бейрър, шеф на BusinessEurope, която съставлява фирмите от Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР