Европейският съюз гласува и прие нов закон, който дава допълнителни

...
Европейският съюз гласува и прие нов закон, който дава допълнителни
Коментари Харесай

ЕС прие закон за блокиране на сайтове без съдебна заповед

Европейският съюз гласоподава и одобри нов закон, който дава спомагателни пълномощия на регулаторите за отбрана на потребителите в страните-членки. Законът обаче има много общо определение, което им дава опция да блокират достъпа до интернет уеб сайтове без да им е належащо правосъдно позволение, предизвестява евродепутатът Джулия Реда в своя уебсайт.

Новата машинация в мейла била от някогашна руска република

ГДБОП ще може да шпионира „ Вайбър “, „ Facebook “ и „ Скайп “

Реда е член на немската "пиратска " партия, като е и измежду най-активните съперници на закона. В тирада пред Народното събрание преди гласуването на закона тя споделя, че тези ограничения не са нито подобаващи, нито пропорционални за гарантирането на сигурността на потребителите и са без наложителния правосъден контрол.

Фейсбук ще пази голите фотоси на потребителите

Кои ИТ компании пазят потребителите си най-добре

В блога си Рида добавя още, че новият закон на процедура разрешава на регулаторите да заповядват на интернет доставчиците да блокират уеб сайтове по тяхно убеждение. Освен това новият закон автоматизирано влиза в действие за всички страни-членки и няма потребност от самостоятелното им утвърждение.

Поне 33 страни манипулират хората в интернет

Онлайн изданието BleepingComputer отбелязва още, че законът е много изменен и воднист по отношение на първичната му концепция от 2016 година Махната е да вземем за пример опцията регулаторите да постановат наложителни обезщетения за потребителите, когато става дума за търговец в нарушаване и оставя обезщетенията доброволни. Махната е и опцията регулаторите да желаят от нарушителите да върнат облагите, които са добити по непочтен път.

Вместо това обаче са дадени пълномощия на регулаторите да изискват от интернет доставчиците информация за притежателите на домейни и уеб сайтове. Ако преценяват, че уебсайт нарушава правата на потребителите, регулаторите могат освен да блокират достъпа до тези уеб сайтове, само че и да получат надзор над техните домейни.

Идва ли краят на единния отворен интернет

Три казуса заплашват бъдещето на Интернет

На доктрина тези пълномощия би трябвало да се употребяват против лъжливи и подправени онлайн магазини или уеб сайтове, които не връщат парите на потребителите, които са поискали това. Според Реда обаче неналичието на присъединяване на съда в процедурата значи, че регулаторите могат да злоупотребяват, а доставчиците би трябвало да изградят и поддържат нужната за блокирането инфраструктура. Всичко това значи, че тя може да се употребява и за налагане на цензура, твърди Реда. Тя е предложила ремонти в закона, които да конкретизират пълномощията на регулаторите, само че те са били отхвърлени при гласуването.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР