Европейският съюз (ЕС) възнамерява да обяви търг за закупуване на

...
Европейският съюз (ЕС) възнамерява да обяви търг за закупуване на
Коментари Харесай

ЕС стартира картел за закупуване на газ от април

Европейският съюз (ЕС) има намерение да разгласи търг за закупуване на газ през април, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович. Очаква се първите контракти с снабдители от Съединени американски щати, Африка и Близкия изток да бъдат подписани до юни. Според предварителните оценки общото търсене на Европейски Съюз и трите прилежащи страни ще възлезе на 24 милиарда куб. м през идващите три години.

В изявление за Блумбърг Шефчович съобщи, че е належащо " да се промени икономическата обстановка в Европа ". " Вярвам, че сътворяваме нова система, която ще усили конкуренцията, ще притегли нови снабдители и ще понижи цените на силата. Откакто започнахме тази активност, има голям интерес от страна на интернационалните снабдители ", увери той.

Европейски Съюз ще отвори регистрацията в енергийната платформа за компании на 15 март, а няколко дни по-късно ще разгласи централизирания покупател и сътрудниците. Първите ще " сплотяват търсенето, ще търсят най-хубавите предложения от доставчиците и ще подписват контракти с крайните консуматори ". Агентите ще работят като медиатори в покупко-продажбите и ще оферират и помощни услуги, в това число превоз.

" Основното преимущество е, че по някакъв метод отваряме огромен пазар за дребни и междинни предприятия, които другояче не биха могли да купят полутечен природен газ или да се свържат с огромна енергийна компания ", изясни заместник-председателят на Европейска комисия. Той добави, че повече от 50 компании от целия свят са показали интерес към съдействие.

Планът е след първия търг Европейски Съюз постоянно да провежда спомагателни взаимни покупки на газ, с цел да обезпечи задоволителни доставки на газ за Европа.

„ Категорично съм срещу каквото и да е лекомислие или чувство, че сложните времена от миналата година са зад тила ни, тъй като не знаем какво ни чака през тази година ", съобщи Марош Шефкович.

През октомври 2022 година Европейска комисия предложи редица ограничения за ограничение на цените на газа в Европа. Сред предложенията беше и въвеждането на динамично ценообразуване на газа. Беше препоръчано също по този начин да се задължат страните от Европейски Съюз да споделят газ между тях при положение на изключителна обстановка. Тези ограничения не бяха утвърдени от всички страни, само че през същия месец белгийският министър-председател Александър Де Кроо съобщи, че Европейски Съюз обмисля основаването на картел за закупуване на газ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР