Европейският съюз е сериозно обезпокоен от решението на Върховния съд

...
Европейският съюз е сериозно обезпокоен от решението на Върховния съд
Коментари Харесай

ЕС е обезпокоен от закриването на руската организация Мемориал

Европейският съюз е съществено смутен от решението на Върховния съд на Русия да ликвидира интернационалната организация „ Мемориал “, написа в Туитър висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той акцентира, че тя е изиграла съществена роля за отбрана на паметта за политическите репресии и нарушаването на човешките права.

Решението за закриването на „ Мемориал “, която проверява закононарушенията по време на сталинския гнет и бе основана от Андрей Сахаров през 1989 година, бе взето през вчерашния ден. 

Решението за закриването на „ Мемориал “ предизвика реакции и в Европейския парламент.

Евродепутатките от ЕНП Раса Юкневичиене и Сандра Калниете настояха управляващите в Русия да премислят решението и да спрат продължаващото смазване на гражданското общество, деятелите за човешки права и самостоятелните медии в страната.

„ С ликвидирането на „ Мемориал “ Кремъл желае да ликвидира историята на милиони жертви на политическия гнет на Съветския съюз, както и данните за хиляди политически пандизчии в Русия сега “, акцентират те.

Закриването на интернационалната правозащитна организация " Мемориал интернешънъл " и структурите й в Русия, постановено през вчерашния ден от Върховния съд на страната, " въобще няма да засегне активността по реабилитация на жертвите на политически репресии ", твърдят специалисти, потърсени от проправителствения в. " Известия ".

Създадена още в Съветския съюз със декларирана цел изследване на политическите репресии и увековечаване на паметта на жертвите на сталинския режим, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики " Мемориал " стана интернационална организация. Тъкмо това интернационално съдействие бе повода през 2016 година Москва да разгласи организацията за задграничен сътрудник, прецизира вестникът.

Върховният съд на Руската федерация почете настояването на основната прокуратура за очистване на " Мемориал " поради нарушавания на закона за задграничните сътрудници, задължаващ приетите за такива лица и организации да припомнят за това във всяка своя обява. Решението бе наказано от Европейски Съюз и Съединени американски щати, отбелязва опозиционният уебсайт " Медуза ". " Мемориал " даде обещание да го апелира, в това число на интернационално равнище.

Гражданското общество в Русия няма да изгуби нищо от изгубването на " Мемориал " - с годините организацията се отклони от първичната си задача и се залови с политизиране на историята, декларира пред " Известия " историкът Михаил Мягков.

Руският президент Владимир Путин уточни по-рано, че сдружението е наредило измежду жертвите на политически репресии и " помагачи на нацизма. Путин посочи, че ( " Мемориал " ) се опитваше да поддържа интернационалните организации, неразрешени в Русия за екстремизъм или тероризъм ", отбелязва изданието " Труд ".

Главният сериозен въпрос към " Мемориал " е следният: " защо въобще е нужна (тази организация)? Каква е връзката сред сталинските репресии и дейностите за гарантиране на сигурност в този момент? ", пита в. " Взгляд ".

" То се знае, пробват се да основат такава връзка - " тоталитарната машина към момента работи ", ей тия всичките работи. Това обаче е мърлява логичност ", твърди провластовото издание.

Лесно е да си представим във всяка цивилизована страна една социална организация, настояща в несъгласие с формалния идеологически дискурс. А в този момент, след решението на Върховния съд, у нас няма да има такава, заключава в. " Московский комсомолец ".

Опозиционният " Новая газета " разказва позициите на страните и правосъдната процедура, довела до " осъществената измама ". Всекидневникът помества извадки от речите на обвинителя по делото Алексей Жафяров и за съпоставяне (с подзаглавие " Техните университети " ) - цитати от тирада на Андрей Вишински, общоприет прокурор на Съветска Русия, на един от сталинските процеси против " троцкистко-зиновиевската съпротива ".

Шефът на президентския Съвет по правата на индивида Валерий Фадеев съобщи, че " ще е потребно " Мемориал " да получи опция да поправи аспектите, довели до искания, и да продължи възобновяване на историческата истина ", написа в. " Комерсант ". Съветът се надява " Мемориал " да се е погрижил авансово за запазването на своите архиви.

След ликвидирането на интернационалната организация " Мемориал " през днешния ден явно ще бъде закрит и едноименният правозащитен център. Двете структури обаче ще бъдат изключени от листата с задгранични сътрудници и може би ще се опитат да се преформатират - в случай че управляващите им разрешат, написа в. " Независимая газета ".

Вестникът разгласява и реакция на Сергей Миронов, водач на " Справедлива Русия " - третата партия в Народното събрание на страната. С решението на съда " се плюе в лицето на всички жертви на репресиите, на мен персонално и роднините ми... Държавата провали изпита по личната си история. Фатална неточност! " - декларира политикът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР