Европейският съюз е готов да предложи решение за закупуване на

...
Европейският съюз е готов да предложи решение за закупуване на
Коментари Харесай

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

Европейският съюз е подготвен да предложи решение за закупуване на съветски газ от страните-членки, без да се нарушават глобите против Русия, заяви Bloomberg, като се базира на свои източници.

В нови насоки за заплащанията за газ Европейската комисия възнамерява да позволи на компаниите-вносители да открият сметка в долари и евро в Газпромбанк, посредством която се реализират заплащанията. Наред с това компаниите би трябвало да направят ясно изказване, че смятат отговорностите си за изпълнени, откакто платят в евро или долари, а съветската страна не би трябвало да изисква спомагателни дейности от тях във връзка с заплащането.

Европейските компании се пробват от седмици да схванат по какъв начин могат да отговорят на настояванията на Москва и да поддържат доставките на синьо гориво, без да нарушават глобите против съветската централна банка. Руският президент Владимир Путин разгласи на 31 март, че в случай че заплащанията не се правят в рубли, износът на газ ще бъде спрян. 

Първоначално Европейски Съюз реши, че механизмът за заплащане, пожелан от Путин, дава на Москва цялостен надзор над процеса, както и че нарушава договорите и - най-важното - нарушава глобите на блока, напомня Bloomberg. В петък комисията е споделила на държавите-членки на закрито съвещание, че обновените насоки ще изяснят, че фирмите могат да открият сметка в евро или долари в " Газпромбанк ".

Еврокомисията обаче към момента не е прецизирала дали наличието на сметка в рубли е в сходство с наредбите на Европейски Съюз.  Актуализираните насоки, показани на държавите-членки, не съумяват да отговорят на този характерен въпрос, разясняват източници на Bloomberg.

Много компании имат крайни периоди за заплащане, изтичащи по-късно този месец - и в случай че не платят, доставките на газ могат да бъдат прекратени. За Полша и България те към този момент бяха прекратени, откакто не извършиха настояванията на Русия за разплащане в рубли.

На срещата в петък представителите на страните са били разделени, съгласно един от източниците на Bloomberg. Докато Германия, Унгария, Италия и Франция твърдо е одобрила плана на комисията, Полша е декларирала, че той не е дал правна изясненост и прикани въпросът да бъде разискван от посланиците на Европейски Съюз. Други са били комплицирани от неналичието на съответни инструкции за разкриване на сметки в рубли. Германия е декларирала на срещата, че се е съветвала със своите компании по предлагането и е получила позитивна противоположна връзка.

Новите насоки на Европейски Съюз ще изяснят, че глобите на Европейски Съюз не не разрешават откриването на голям брой сметки в " Газпромбанк ", показва Bllomberg.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР