Европейският съд в Люксембург квалифицира като задържане под стража“ настаняването

...
Европейският съд в Люксембург квалифицира като задържане под стража“ настаняването
Коментари Харесай

Европейският съд осъди Унгария заради лагерите за бежанци

Европейският съд в Люксембург квалифицира като „ задържане под стража “ настаняването на бежанци в изолираната директна зона в Унгария. Те би трябвало да бъдат неотложно освободени, в случай че дейностите на управляващите бъда приети за противозаконни, написа Deutsche Welle, представено от БГНЕС.
Решението, признато на 14 май, е вследствие на подадена от четирима търещи право на леговище жители от Афганистан и Иран, настанени в лагера „ Рьоске “ на унгарско-сръбската граница.
Както е записано в документа, Унгария е отклонила молбите им за даване на леговище, защото те попаднали на нейна територия през Сърбия. Белград е отказал да ги одобри назад. Унгарските управляващи са ги настанили в директен лагер за времето, през което въпросът е бил обсъждан, а след това са взели решение да ги депортират до Афганистан или Иран. Бежанците са оспорили в съда както настаняването в лагер, по този начин и решението за депортация. Унгарският съд, разглеждащ исковете им, е внесъл апелация в Европейския съд.
Съдът в Люксембург е открил, че жалбоподателите не могат „ по лично предпочитание да напущат законно “ изолираната територия на лагера в каквато и да е посока. Те не биха могли да се насочат към Сърбия, защото сръбските управляващи са оповестили пребиваването им там за нелегално. Освен това, по подобен метод те биха могли да изгубят опцията за приемане на бежански статут в Унгария.
Европейският съд акцентира, че законността на настаняването на бежанци при условия, квалифицирани като „ задържане под стража “, би трябвало да бъде тествана от локалните съдилища. Ако правосъдната експертиза установи, че лица, търсещи убежике, са били „ взети под стража без действителна причина, апелативният съд е задължен да ги освободи неотложно “, отбелязва още РИА Новости.
Припомняме, че от 28 март 2017 година в Унгария е в действие корекция на закона за бежанците. Мигрантите, търсещи леговище в тази страна, се настаняват в два лагера на границата със Сърбия. Те, както и малолетни без компаньон на възраст сред 14 и 18 години, биват настанявани в бунгала, заобиколени от ограда с бодлива тел и под наблюдението на въоръжена защита.
През юли 2018 година Европейската комисия подаде тъжба против държавното управление в Будапеща в Европейския съд. Процесът на разглеждане на молбите за даване на леговище в Унгария нарушава разпоредбите на Европейския съюз, считат от Еврокомисията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР