Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България
Коментари Харесай

България е осъдена за отделяне на майка от детето й

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди България за несъблюдение на задължението да отбрани връзката сред майка и дете, разграничени само по волята на другия родител. Българските институциите институции са пренебрегнали изцяло две правосъдни решения в интерес на майката и са оставили връзката с детето ѝ да бъде разрушена.

Решението е произнесено по делото " X и Y против България ", което е водено от юристите Катина Бончева и Михаил Екимджиев.

На два пъти българският съд е определил майката като родителя, от чиято интензивна грижа се нуждае детето. В момента на раздялата им то е на две години. Въпреки това, в продължение на шест години, правосъдните реализатори, обществените служби и прокуратурата не са подхванали съответни ограничения за осъществяване на правосъдното решение.

Европейският съд споделя, че обществените работа не са съдействали за осъществяването на правосъдното решение. Вместо това те са се фокусирали върху оценяването на държанието на майката и с рекомендации тя да усъвършенства взаимоотношенията си с бащата на детето.

Съдът в Страсбург приема, че подхванатите от държавните институции ограничения не са били с дължимата експедитивност. В решението се припомня, че точно времето оказва " непоправими последствия за връзката сред детето и родителя, с който не живее ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР