Европейският парламент засили разгорещeните дебати срещу България, когато депутатите обсъдиха

...
Европейският парламент засили разгорещeните дебати срещу България, когато депутатите обсъдиха
Коментари Харесай

Европарламентът със сериозно критики към София за върховенството на закона


Европейският парламент ускори разгорещeните диспути против България , когато депутатите разискаха резолюция, която акцентира минусите на най-бедния член на Европейски Съюз при зачитането на върховенството на закона, битката с ендемичната корупция и поддръжката за свободата на медиите, разяснява Ройтерс, съобщи БГНЕС.

По-късно тази седмица се чака гласоподаване на резолюцията, която насочва предизвикателство към ръководството на премиера Бойко Борисов след съвсем три месеца митинги против корупция та в България , които търсят неговата оставка.

Хиляди българи се събират всекидневно от юли, обвинявайки премиера Борисов, че е подкопал демократичните правила и е разрешил корупционни практики, които поддържат олигарси и бизнеси, близки до дясноцентристката му партия ГЕРБ.

В развълнуван спор депутатите от фамилията на социалистическата партия, както и Зелените и либералите жигосаха държавното управление на България за оттегляне от демократичните полезности и злоупотребата с еврофондовете.

Евродепутатите от дясноцентристката група ЕНП, към която принадлежи партията на Борисов, опазиха българския министър председател като проевропейски водач.

България се класира като най-корумпираната държава-членка на блока съгласно показателя на Transparency International. Страната отстъпи до 111-а позиция във връзка с свободата на медиите от 51-ва през 2007 година, когато се причисли към Европейски Съюз, регистрират Репортери без граници.

„ Българските жители ще се оправят със своето държавно управление, само че ние би трябвало да спрем да храним вампирите, които изсмукват виталната кръв от тези прелестни хора “, сподели Клеър Дейли от групата на Европейската обединена левица-Северна зелена левица.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер сподели, че митингите демонстрират, че демокрацията работи в България. Борисов отхвърли да се отдръпна и в понеделник Вебер сподели, че протестиращите могат да си кажат думата на изборите, планувани за идващия март.

Резолюцията на Европейския парламент, която подлага на критика България за дефекти в зачитането на върховенството на закона, няма да има на практика последствия, с изключение на политически усложнения за Борисов. Но това също би било сигнал, че Брюксел не си затваря очите.

За разлика от Унгария и Полша, България съумя да избегне публични дейности на Европейски Съюз за инспекция дали се съблюдава върховенството на закона, като даде обещание промени и сътвори органи, които да се борят с подкупите и да реформират правосъдната система, като в същото време се мотае с постигането резултати.

Миналата седмица в първия си отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз Европейската комисия, с по-мек звук, разкритикува минусите на България във връзка с независимостта на съдилищата и неналичието на висши чиновници, затворени по обвинявания в корупция.

По време на изявлението си в понеделник, висшият представител на Европейски Съюз за демокрацията, комисар Вера Йоурова съобщи, че Европейската комисия ще продължи да следи България , до момента в който не види осезаеми резултати в битката с корупция та и осъществяване на главен ремонт на правосъдната система.

„ Все още има незавършена работа. И ние желаеме да забележим работата свършена ”, сподели тя. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР