Европейският парламент трябва незабавно да разследва скорошните обвинения в сексуален

...
Европейският парламент трябва незабавно да разследва скорошните обвинения в сексуален
Коментари Харесай

Депутатите искат разследване на обвиненията за секс тормоз в Европарламента

Европейският парламент би трябвало неотложно да проверява скорошните обвинявания в полов тормоз и принуждение и да вкара наложително образование за почтено и почтително държание на работното място за всички чиновници и евродепутати. Това се споделя в утвърдената резолюция от 580 евродепутати. Против документа гласоподаваха 10, а други 25 се въздържаха. Това оповестиха от бюрото на Европейския парламент в София в четвъртък.

Европарламентът би трябвало да стартира да води конфиденциален указател на случаите за полов тормоз, да сътвори работна група от самостоятелни специалисти и да усъвършенства формалните процедури и поддръжката на жертвите, взеха решение още евродепутатите.

Те предложиха на страните членки на Европейски Съюз също да проверяват обстановката в своите национални парламенти и да подхващат съответните ограничения. В умозаключение евродепутатите споделят, че политиците би трябвало да бъдат модел за подражателство в предотвратяването на борбата със половия тормоз в европарламента и отвън него.

Европейският парламент повтори апела си към Европейската комисия от 2014 година за тактика на Европейски Съюз по казуса с половото принуждение. Тя би трябвало да включва и план на законодателство със наложителни принадлежности за отбрана на дамите от принуждение.

Над половината европейки жертви на секс тормоз

Над половината от дамите в Европейски Съюз (55%) са били жертва на полов тормоз. Това демонстрират данните на Агенцията на Европейския съюз за главните права по отношение на насилието против дами от 2014 година

Три четвърти от дамите в квалифицирани специалности или на висши управителни позиции са били подложени на полов тормоз, както и 61% от дамите, работещи в бранша на услугите, демонстрира още изследването.

Според него близо една трета от всички жертви в Европейски Съюз (32%) декларират, че причинителят е шеф, сътрудник или клиент.

Една пета от младите дами, на възраст сред 18 и 29 години, в Европейски Съюз са били жертва на тормоз в кибер пространството, а една от 10 дами споделя, че е била обект на полов тормоз или следене в интернет, сочат още данните на европейската организация за главните права против насилието над дами.

Основно дами участваха в дебата за секс издевателството в Страсбург

Повод казусът да бъде разискван в пленарна зала в сряда станаха разкритията за полов тормоз от холивудския продуцент Харви Уайнстийн, разгърналата се международна онлайн акция #MeToo, в която дами споделят случаи на полово принуждение, както и изказвания в пресата за сходни случаи и в Европарламента.

В дебата евродепутатите осъдиха всички форми на полов тормоз. Те показаха, че половото принуждение е необятно публикувано, само че дълго време е оставало отвън публичното внимание, защото доста от жертвите се боят или срамят да приказват за претърпяното.

С разискването на въпроса в пленарна зала мълчанието по тематиката беше разрушено, сподели Агнешка Козловска-Райевич (ЕНП, Полша). " Жертвите започнаха да приказват високо и техният глас стартира да се чува ", добави тя.

" За страдание Европейският парламент не е ваксиниран против сходно позорно държание ", сподели Даниела Аюто (ЕСПД, Италия) и прикани за нулева приемливост както в Народното събрание, по този начин и на всички други работни места - обществени и частни.

Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия) заяви, че също е била жертва на полов тормоз и добави: " Да, тук става въпрос за дамите, само че това не е единствено женски въпрос. Ние се нуждаем от това мъжете да надигнат глас. Ние би трябвало да се борим с това дружно ".

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом дефинира последните събития като отклик от всички краища на света от дами, които декларират " Стига толкоз ". Тя разгласи, че Еврокомисията ще стартира ново проучване на тематиката за насилието, обвързвано с пола.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР