Европейският парламент съобщи, че одобрява незабавното отпускане на 3,4 милиарда

...
Европейският парламент съобщи, че одобрява незабавното отпускане на 3,4 милиарда
Коментари Харесай

ЕС одобри отпускането на 3,4 млрд. евро за украинските бежанци

Европейският парламент заяви, че утвърждава незабавното разпределяне на 3,4 милиарда евро за страните от Европейски Съюз, които са приютили украински бежанци.

Решението, препоръчано през вчерашния ден от посланиците на страните от Европейски Съюз, е признато с 549 гласа " за ", един " срещу " и осем въздържали се.

Утвърдената през днешния ден сума е единствено част от финансирането, планувано до края на годината, посочи по-рано Съветът на Европейски Съюз. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възобновяване след пандемията и ще послужат главно на страните, където идват или през които минават най-вече бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на 100 за всички страни от Европейски Съюз и от 11 на 45 на 100 за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един % от броя на локалното население в края на първия месец след началото на съветските военни дейности.

Държавите, които ще получат 45 на 100 авансово финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един % от локалното население към 23 март.

Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за признат емигрант, с цел да бъде по-лесно и бързо потреблението на средствата. Ще бъдат покривани разноските за 13 седмици престой от датата на идване на украинците.

Съветът на Европейски Съюз, който би трябвало също да утвърди официално решението, към този момент разясни, че ще бъдат отпуснати към 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на потребностите на бежанците от Украйна. Предвижда се средствата да послужат за обезпечаване на заслон, обучение и здравни грижи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР