Европейският парламент с голямо мнозинство изключи етеричните масла от новата

...
Европейският парламент с голямо мнозинство изключи етеричните масла от новата
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Случаят с розовото масло в ЕК е един разказ за това как могат да се случват нещата и в България

Европейският парламент с огромно болшинство изключи етеричните масла от новата подредба на етикетите приравняващи розовото и лавандуловото масло с химически артикули, които може да са рискови за здравето. Приетият текст гласи, че “продуктите от растителен генезис, които не са химически или генно модифицирани няма да бъдат в обсега на новата подредба ".  Как се случи това приказва в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " евродепутатът Андрей Новаков. 

" Всички български евродепутати работихме като един с всички делегации и резултатът е налице. Трябва да кажа, че беше една извънредно сладка победа, защото с 318 на 293 гласа се вижда какъв брой оспорвано е било, само че в последна сметка сполучливо. Розовото и лавандуловото масло, другите етерични масла да не бъдат приравнявани като синтетични или други добити по неестествен метод ароматизатори и оцветители, които фактически могат да са нездравословни, а не както е нашето розово масло. И аз имам вяра, че това гласоподаване и неговия резултат умерено могат да бъдат знак за всички българи за това, че когато имаме цел можем да се обединим и да реализираме такива победи ", сподели Андрей Новаков, който е в основата на тази акция, откакто кмета на Казанлък Галина Стоянова сигнализира за това.

По думите на евродепутата, това към този момент е глътка въздух за българския бизнес и доста мощен знак. 

" Позицията на Европейския съвет много разклати първичното предложение на Комисията, а в този момент и на първо четене Европейския парламент. Това идва да покаже, че и двете законодателни институции на Съюза не са склонни да нанесат подобен удар върху тази промишленост. Тук би трябвало да кажем, че имахме доста мощна поддръжка от Италия, от Франция, от Испания, от Гърция, от Португалия, множеството южни страни. Тепърва следва разбор на самото гласоподаване, с цел да забележим къде тъкмо сме получили поддръжка, къде сме изгубили, а сме очаквали такава. Но оказа се, че сме съумели да мотивираме огромните европейски страни, основателките на Европейския съюз да ни поддържат и това значи доста за моите колеги-евродепутати, които в последна сметка са употребявали своите позиции и са ги осребрили в интерес на България. Има доста мои сътрудници, които са на доста високо равнище, и президента на либералите е българин господин Илхан Кючюк, до неотдавна президентът на социалистите беше българин господин Станишев, господин Емил Радев е заместник-председател на Правната комисия в Европейския парламент, сътрудника Андрей Ковачев на доста висока позиция, като началник на българската делегация в ЕНП. Всички те работиха като един и резултатът е налице ", уточни Новаков.

Според него, в този момент българската дипломация тярбва да работи интензивно за това да резервира позицията на Европейския парламент в границите на договарянията. Огромна роля има българската дипломация и непрекъснатото посланичество в Брюксел, които би трябвало интензивно да работят в границите на тези триалози. Този метод би трябвало да бъде непокътнат и гласуваните текстове, които изваждат естествено добитите етерични масла от листата с тези, които ще се отбелязват категорично на етикетите да бъде непокътнато. " Разбира се, нашата работа с екипа, който ще договаря от страна на Европейския парламент остава ", сподели още евродепутатът.

" За благополучие, в българското държавно управление е госпожа Мария Габриел, която съм сигурен няма потребност да бъде подсещана. Тя има извънреден опит в Европейската комисия, който ще употребява. И като външен министър, вижда се, че има извънредно утвърждение за работата и за нещата, които реализира за България. Аз мисля, че това ще продължи и ще се отрази на финалния резултат във връзка с гласуването на този правилник ", добави Андрей Новаков.

" Това е един роман за това по какъв начин могат да се случват нещата и в България, за това по какъв начин България може да поведе европейска самодейност. Това самопризнание пристигна от всички страни, в това число от Франция “България лидираше този развой ". Това е образец за това по какъв начин можем да работим като един освен политиците. Защото това стартира от един кмет, кметът на Казанлък госпожа Стоянова, от един публицист - вие от " Фокус " - госпожа Събчева, от една делегация, една от дребните в Европейския парламент 17 души - българската и прерасна в това гласоподаване в което имаме 318 гласа ", сподели още евродепутатът Андрей Новаков.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР