Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си

...
Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си
Коментари Харесай

ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Европейският парламент приканва Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решение на Кипърския въпрос посредством основаването на две страни на острова. Това се декларира в отчета за Турция, дебатът по който е през днешния ден в пленарната зала на Европарламента, а гласуването му е планувано за сряда.

Инцидентите в буферната зона в Кипър през август, когато групи кипърски турци нападнаха членове на мироопазващите сили на Организация на обединените нации, са включени в отчета след изменение, импортирано взаимно от шестимата кипърски евродепутати, оповестиха те в понеделник.

Европарламентът подлага на критика Анкара за тези дейности и показва, че те не са в интерес на възобновяването на договарянията по Кипърския въпрос.

Докладът съдържа значими препратки към кипърските турци, разгласи проф. Ниязи Къзълюрек, първият кипърски турчин, представител на Република Кипър в Европарламента.

В документа ясно е декларирано, че мястото на кипърските турци е в Европейския съюз, акцентира той. Турция е призована да почита кипърските турци като законна кипърска общественост и да спре намесите си във вътрешните й работи, а Еврокомисията и Република Кипър би трябвало да поемат своите отговорности към тях, сподели евродепутатът.

Той дефинира като " недопустим политически ход " наложената възбрана от Турция за влизане в нея на 12 кипърски турци, известни поддръжници на федералното обединяване на Кипър.

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР