Европейският парламент прие в сряда преговорната си позиция по законодателство

...
Европейският парламент прие в сряда преговорната си позиция по законодателство
Коментари Харесай

Европарламентът прие списък със забрани, свързани с използването на изкуствен интелект

Европейският парламент одобри в сряда преговорната си позиция по законодателство за изкуствения разсъдък (ИИ) с 499 гласа " за ", 28 гласа " срещу " и 93 гласа " въздържал се " преди договарянията с страните членки на Европейски Съюз за окончателния вид на закона, съобщи пресслужбата на институцията.

Според известието " разпоредбите ще подсигурят цялостното сходство на създадения и употребен в Европа изкуствен интелект с правата и полезностите на Европейски Съюз, нуждата от човешки контрол, сигурността, неприкосновеността на персоналния живот, прозрачността, недискриминацията и положителните обществени и екологични условия ".

Забранени практики

Правилата са насочени към ограничение на рисковете и откриват отговорности за доставчиците и тези, които внедряват системи с ИИ, според от равнището на риска, който ИИ може да сътвори.

Следователно ще бъдат неразрешени системите с ИИ с недопустимо равнище на риск за сигурността на хората, като тези, употребявани за обществено оценяване (класифициране на хора на база на тяхното обществено държание или персонални характеристики).

Членовете на Екологичен потенциал разшириха листата, с цел да включат забрани за натрапчиво и дискриминационно потребление на ИИ, като да вземем за пример:

Високорисков изкуствен интелект

Членовете на европарламента подсигуряват, че класификацията на високорисковите приложения ще включва и системи с ИИ, които нанасят обилни вреди на здравето, сигурността, главните права или околната среда.

Към листата с високорисков ИИ бяха добавени и системите с ИИ, употребявани за оказване на въздействие върху гласоподавателите и резултатите от изборите, както и в системите за препоръчване, употребявани от платформите за обществени медии (с над 45 милиона потребители).

Задължения

Доставчиците на така наречен базови модели (foundation models) - нова и динамична наклонност в региона на ИИ - ще би трябвало да оценят и понижат вероятните опасности (за здравето, сигурността, главните права, околната среда, демокрацията и правилата на правовата държава) и да записват своите модели в базата данни на Европейски Съюз преди стартирането им на пазара на съюза.

 " Бийтълс " пускат последния си запис, завършен с изкуствен интелект

Системите на ИИ за генериране на наличие като ChatGPT ще би трябвало да дават отговор на условията за бистрота (като разкриват, че наличието е генерирано от ИИ, и оказват помощ да се разграничават така наречен дълбинни имитации (deep fake) от истинските) и да обезпечат гаранции против генерирането на нелегално наличие.

Подробните резюмета на предпазените с авторско право данни, употребявани за тяхното образование, също ще би трябвало да бъдат обществено налични.

Подкрепа за нововъведенията и отбрана на правата

С цел поощряване на нововъведенията в региона на ИИ и поддръжка на дребните и междинните предприятия евродепутатите прибавиха изключения за научноизследователската активност и за съставените елементи на ИИ, предоставяни по силата на лицензи с отворен код.

Новият закон предизвиква така наречен регулаторни лаборатории, или пробна нормативна среда, основана от обществените органи, за тестване на ИИ преди неговото внедряване.

И най-после, членовете на Екологичен потенциал желаят да укрепят правата на жителите за подаване на тъжби за системи с ИИ и за приемане на пояснения за решения, основаващи се на високорискови системи с ИИ, които оказват доста влияние върху техните съществени права.

Евродепутатите реформираха и ролята на Службата по изкуствен интелект на Европейски Съюз, на която ще бъде предоставено да следи по какъв начин се ползват разпоредбите за ИИ.

Предстоят договарянията със съвета (държавите членки) за окончателния вид на закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР