Европейският парламент прие регламента за цифровия сертификат за Covid-19 за

...
Европейският парламент прие регламента за цифровия сертификат за Covid-19 за
Коментари Харесай

Зелена светлина за зеления сертификат – всичко, което трябва да знаем

Европейският парламент одобри регламента за цифровия документ за Covid-19 за жители на Европейски Съюз и на трети страни. Решението бе взето с огромно болшинство, заяви пресслужбата на институцията – надлежно с 546 гласа „ за “, 93 гласа „ срещу “ и 51 гласа „ въздържал се “ (Граждани на ЕС) и с 553 гласа „ за “, 91 „ срещу “ и 46 гласа „ въздържал се “ (Граждани на трети държави).

Сертификатът има за цел да улесни напредването на жителите в и отвън Европейския съюз и да способства за последователното унищожаване на рестриктивните мерки по съгласуван метод. Той ще влезе в действие, откакто бъде признат от Съвета на Европейски Съюз, като по проект ще стартира да се ползва от 1 юли за период от 12 месеца.

Издаване на имунизационен документ

Документът бъде издаван гратис от националните органи в дигитален или книжен формат и ще има QR код. Той ще удостоверява, че лицето е имунизирано против Covid-19, разполага със неотдавнашен негативен резултат от изработен тест или се е възстановило от вируса. Това значи, че на процедура ще се издават три обособени документа, които имат общ фомат. „ Обща рамка на Европейски Съюз ще подсигурява, че те са оперативно съвместими и проверими в целия Съюз, както и ще предотвратява измами и подправяне “, означават от Европейския парламент. Сертификатът обаче няма да бъде авансово изискване за практикуване на правото на свободно придвижване и няма да се смята за документ за пътешестване.

У нас документът може е наличен единствено след слагането на втората доза и в случай че имате  електронен автограф на свое име, можете да получите достъп до пациентското си досие ТУК. Сертификатът се разпечатва от раздел „ Имунизации “. Можете да поискате своя документ и от определения от вас персонален доктор или от имунизационния пункт, където е сложена имунизацията.

Вече ви разказахме, че документите за имунизация, издадени преди въвеждането на европейския документ, скоро няма да важат. Те ще бъдат преиздадени, като за задачата още веднъж би трябвало да посетите персоналния си доктор. Имате опция да изтеглите и електронен вид, само че той е наличен единствено откакто сте си изкарали хартиения, даже и в остарял формат, защото на него има информация за имунизацията, която би трябвало да бъде въведена за издаването на електронното копие. Вижте повече ТУК.

Без спомагателни ограничавания

В процеса на договарянията депутатите са се договорили, че страните от Европейски Съюз няма да могат да постановат спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на документи – като да вземем за пример карантина, самоизолация или осъществяване на тест – „ в случай че те са нужни и пропорционални за запазване на публичното здраве “. От Екологичен потенциал разясняват, че страните ще би трябвало да се вземат поради научните доказателства, „ в това число епидемиологичните данни, оповестени от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) “. Мерките би трябвало да бъдат оповестени 48 часа авансово на другите страни членки и на Комисията, в случай че това е допустимо, а обществеността да разполага с предупреждение в период от 24 часа. Пълен справочник за пътуващи вижте ТУК.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР