Европейският парламент одобри във вторник новата програма InvestEU, която ще

...
Европейският парламент одобри във вторник новата програма InvestEU, която ще
Коментари Харесай

ЕП прие програмата InvestEU за стратегически и иновативни инвестиции

Европейският парламент утвърди във вторник новата стратегия InvestEU, която ще активизира обществени и частни вложения и подсигурява по-лесен достъп до финансиране. Евродепутатите одобриха постигнатото авансово съглашение със Съвета на Европейски Съюз с 496 гласа „ за “, 57 „ срещу “ и 144 „ въздържал се., заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

С 26 милиарда евро (по настоящи цени), заделени в бюджета на Европейски Съюз като гаранция, InvestEU се чака да активизира 400 милиарда евро, които да се влагат в Европейския съюз от 2021 до 2027 година Новата стратегия е част от пакета на Европейски Съюз за възобновяване, Next Generation EU, възлизаща на 750 милиарда евро. Тя ще предизвиква стратегически, устойчиви и новаторски вложения и ще се употребява за превъзмогване на проблемите с пазарната неефективност, неоптималните вложения и дефицита на вложения в целеви браншове.

Устойчиви и стратегически вложения

Програмата InvestEU поддържа стратегическите вложения в производството на фармацевтични артикули, медицински произведения и консумативи, които са от решаващо значение в разгара на пандемията, а също и производството на осведомителни и информационни технологии, съставни елементи и устройства в Европейски Съюз.

Тя ще финансира и устойчиви планове, които могат да имат потвърдено позитивно влияние върху околната среда иклимата, както и позитивно обществено влияние. Тези планове ще съблюдават правилото за ненанасяне на обилни вреди, т.е. те не би трябвало да засягат негативно екологичните и обществените цели на Европейски Съюз.

Освен това членовете на Екологичен потенциал подсигуряваха, че InvestEU ще допринасе да бъде реализирана задачата минимум 30% от средствата на Европейски Съюз да се изразходват за задачите в региона на климата до 2027 година, както и че ще бъде предоставена поддръжка за негативно наранени от пандемията и застрашени от неплатежоспособност МСП.

Допълнителни вложения в размер на към 400 милиарда евро

Допълнителните вложения в целия Европейски съюз, размерът на които се чака да възлезе на 400 милиарда евро, ще бъдат разпределени за следните цели на политиката:

устойчива инфраструктура – към 38%

научни проучвания, нововъведения и цифровизация – 25%

МСП – към 26%

обществени вложения и умения – към 11%.

Освен това (ЕИФ), който ще способства за осъществяването на програмата InvestEU, ще получи спомагателни 375 млн. евро.

След като Съветът публично утвърди регламента, той ще влезе в действие на двадесетия ден след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР