Европейският парламент и правителствата на ЕС финализираха политическото споразумение относно

...
Европейският парламент и правителствата на ЕС финализираха политическото споразумение относно
Коментари Харесай

ЕП и правителствата на ЕС ще сключат споразумение за по-добра защита на работниците от токсични вещества

Европейският парламент и държавните управления на Европейски Съюз завършиха политическото съглашение по отношение на четвъртата проверка на Директивата за канцерогените и мутагените (CMD). Социалистите и демократите в Екологичен потенциал сполучливо се аргументираха за използването на същия метод и към репротоксичните субстанции, с което ще се подсигурява по-добра отбрана на служащите на техните работни места, правна координация и равни условия сред държавите-членки.

Репротоксичните субстанции могат да нарушат способността за раждане или да причинят необратимо увреждане на развиването на плода. Според оценки, минимум 1% от работещите в Европейски Съюз – 2 милиона души – са изложени на най-малко едно репротоксично вещество по време на работа.

Хелейн Фрицон, евродепутат от Групата на S&D и договарящ по отношение на канцерогените и мутагените, сподели:

„ Горда съм, че успяхме да подсигуряваме, че оттук насетне към токсичните за репродуктивното здраве субстанции на работното място ще важат същите правила, както за канцерогените и мутагените. Просто е недопустимо работещите да бъдат излагани на въздействието на химикали, които могат да увредят плодовитостта им или да навредят на децата им. По-специално бременните и кърмещите дами заслужават безвредно работно място.

„ Също по този начин постигнахме по-добра отбрана на здравните служащи от излагането на рискови лекарства, употребявани най-вече за лекуване на ракови болести. В момента 12,7 милиона здравни служащи са изложени на рискови лекарствени артикули по време на работа. Знаем, че здравните служащи, които боравят с цитотоксични медикаменти са в пъти по-застрашени от развиването на тумори или от импровизиран аборт. Дължим на нашите здравни служащи по-добри защитни ограничения.

„ Искаме Комисията да употребява методология, учредена на риска, която е фокусирана върху здравето, а не върху оценката на приходите и разноските. Призоваваме също Комисията да изготви проект за деяние за включване на 25 спомагателни субстанции до края на 2022 година и неотложно да внесе законодателни оферти.
„ Няма работа, която да оправдае риска от гибел. Всички работещи имат право на обезпечено здраве и сигурност на работното им място. Нашата цел е нула смъртни случаи на работното място. "

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/



Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР