Европейският парламент гласува резолюция за създаване на нов европейски закон,

...
Европейският парламент гласува резолюция за създаване на нов европейски закон,
Коментари Харесай

Коват закон, който касае всички работещи от къщи

Европейският парламент гласоподава резолюция за основаване на нов европейски закон, който да пази правата на работещите отдалечено.

Основната концепция на нормативния акт ще бъде да подсигурява, че чиновниците няма да бъдат товарени със служебни задания след края на работното време. Работниците ще имат право да се откъснат от работната среда и да не се занимават с действия или връзки, свързани с работата, в извънработно време, като приемане на служебни позвънявания или отваряне на работни мейли.

В закона категорично ще бъде написано, че това не може да докара до уволняване, понижаване на заплащане или други ограничения от страна на работодателя. Самите шефове не трябва да предизвикват чиновниците си да са постоянно и когато и да е на линия, гласи резолюцията.

Евродепутатите напомнят, че монотонното дълготрайно взиране в компютъра може да усили рисковете от рак, да докара до понижаване на концентрацията, напрежение за мускулите, да изложи на риск бременните, да докара до бодърствуване, тревога, главоболие и отмалялост.

Според данни на Световната здравна организация над 300 млн. души в света страдат от меланхолия и от постоянно срещани психологични разстройства, свързани с работата.

Проучване демонстрира, че 27% от хората, работещи от вкъщи си, са работили през свободното си време, с цел да се оправят със дилемите си.

За хората, които работят постоянно от вкъщи си, има два пъти по-голяма възможност да работят повече от условия най-много от 48 часа седмично и рискуват да почиват по-малко от нужните 11 часа сред работните дни, както е планувано в законодателството на Европейски Съюз, спрямо тези, които са в офиса.

Почти 30% от отдалечените служащи показват, че работят в свободното си време всеки ден или няколко пъти в седмицата, спрямо по-малко от 5% от служащите в офиса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР