Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) предупреждава инвеститорите

...
Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) предупреждава инвеститорите
Коментари Харесай

Какви рискове крие инвестицията във виртуална валута?

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) предизвестява вложителите за забележителните опасности в случаите на така наречен ППВВ (иновативен метод за набиране на средства от необятен кръг от хора, като се използватли виртуални парични единици).

"В случай, че обмисляте вложение в ППВВ или пък към този момент сте вложили, би трябвало да вземете поради забележителните опасности, които това може да ви донесе, в това число цялостната загуба на вашата инвестиция. Обръщаме изключително внимание на това, че в случай че ППВВ не е предмет на контролиране, вие няма да получите протекция ", декларират от институцията.

ЕОЦКП следи бурния напредък на ППВВ, които набират капитал за предприятия, и е угрижен, че вложителите може да не осъзнават забележителните опасности, които поемат като влагат в ППВВ.

ППВВ са високо спекулативни вложения. В взаимозависимост от структурата си ППВВ могат да попаднат отвън полето на контролиране. В този случай вложителите не могат да се възползват от закрилата, която им дават контролираните вложения. Съществува и заплаха от машинация или незаконна активност, дължаща се на анонимността на ППВВ и опцията им да набират огромни суми за къс интервал от време.

Какви са главните опасности при вложение в ППВВ?

ЕОЦКП отбелязва, че ППВВ са извънредно рискови и високо спекулативни вложения. Инвеститорите следва да схванат, че при ППВВ те са изложени на следните опасности:

Нерегулирана сфера, където съществува заплаха от машинация или незаконна активност : В взаимозависимост от структурата си ППВВ може да не са предмет на съществуващите правила и да попаднат отвън сферата на контролиране. Някои ППВВ могат да бъдат употребявани за лъжливи или незаконни действия. Някои от скорошните ППВВ бяха избрани като измами. Същевременно ЕОЦКП не може да не вземе поради, че някои ППВВ се употребяват за изпиране на пари. В случай, че ППВВ не са уредени от законодателството на Европейски Съюз, вложителите не могат да се употребяват от закрилата на тези закони;

Висок риск от загуба на целия вложен капитал: Голяма част от ППВВ се стартира от бизнеси, които са към момента на доста ранен стадий от своето развиване и носят забележителен риск от крах. Много от виртуалните валути или виртуални парични единици, които се емитират, нямат лична вътрешна стойност с изключение на опцията да се употребяват за даване на достъп за прилагане на услуга или артикул, които се създават от емитента. Няма гаранция, че услугите или продуктите ще бъдат сполучливо създадени. Дори при положение, че планът е сполучлив, възможната изгода може да е извънредно ниска спрямо вложения капитал;

Липса на благоприятни условия за излаз от инвестицията и мощна волатилност на цената: Възможно е вложителите да могат да търгуват виртуалната си валута или виртуални парични единици или да ги заменят за обичайни валути, като да вземем за пример Евро. Не всички виртуални валути или виртуални парични единици се търгуват на виртуални валутни тържища. Дори когато се търгуват на такива тържища, цената им може да е извънредно волатилна. Много от тези тържища не са контролирани и има заплаха от ценова пазарна операция и измами. Възможно е вложителите да нямат опция за излаз от инвестицията или да нямат опция за един дълъг интервал от време да осъществят цената на своите виртуални валути или виртуални парични единици;

Неподходяща информация: Информацията, която се дава на вложителите, да вземем за пример така наречен „ бял документ “ (white paper), e в множеството случаи неодитирана, непълна, пристрастна или даже подвеждаща. Обикновено се подчертава върху евентуалните изгоди, а не върху рисковете. Тя е профилирана и е мъчно разбираема. Така е допустимо вложителите да не схващат рисковете, които поемат, и да влагат по метод, който не дава отговор на потребностите им;

Неизправности в технологията: технологията за систематизиране по сметки (distributed ledger technology - DLT) или блокчейн, която е в основите на виртуалната валута или виртуалната парична единица като цяло, към момента не е тествана. Възможно е да има неточности в кодирането или стратегиите, които се употребяват за основаване, прекачване или предпазване на виртуални валути или виртуални парични единици. Възможно е вложителите да нямат достъп или надзор върху виртуалната си валута или виртуална парична единица или пък виртуалната валута или виртуална парична единица да бъде открадната, да вземем за пример в случаите на хакерство. Принципно е допустимо технологията да не e сигурна и надеждна, да вземем за пример в случаите на високо натоварване.

Какво е ППВВ?

ППВВ е новаторски метод за набиране на средства от необятен кръг от хора, като се използватли виртуални парични единици. Възможно е също ППВВ да бъде несъмнено като първично набиране на виртуална парична единица или продажба на виртуална парична единица. В случаите на ППВВ физическо или юридическо лице издава виртуална валута или виртуална парична единица и ги предлага за продажба или продан против обичайни валути, като да вземем за пример Евро, или по-често против виртуални валути, да вземем за пример Биткойн (Bitcoin) или Етер (Ether).

Характеристиките и задачите на виртуалната валута или виртуалната парична единица варират съгласно ППВВ. Някои виртуални валути или виртуални парични единици служат, с цел да се обезпечи достъп или да се закупи услуга или артикул, които емитентът развива в процеса на ППВВ. Други дават право на глас или на дял от бъдещите приходи на издателя. Някои нямат материална стойност. Някои виртуални валути или виртуални парични единици се търгуват и/ или могат да се разменят след издаването им против обичайни или виртуални валути на профилирани тържища за виртуални валути.

Кампаниите за ППВВ се реализират онлайн като се употребяват Интернет и обществени медии. Обикновено виртуалните валути или виртуалните парични единици се основават и популяризират като се употребява технологията за систематизиране на сметки (DLT) или блокчейн. ППВВ се употребяват за набиране на средства за необятен кръг от планове, в това число, само че освен, набиране на дълг за бизнеси посредством DLT. Буквално всеки, който има достъп до Интернет, може да взе участие в ППВВ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР