Европейският континент има интересна история във всяко едно отношение, дори

...
Европейският континент има интересна история във всяко едно отношение, дори
Коментари Харесай

Национални ястия на европейските страни

Европейският континент има забавна история във всяко едно отношение, даже и в кулинарно. Повечето от така наречен обичайни в днешно време европейски гозби се вършат с артикули, които в предишното са „ пристигнали ” от Америка. Става дума за зеленчуците - картофи, фасул, домати, тиквички, царевица. От плодовете това са авокадо, гуава, манго.

Много огромна част от националните ястия на другите европейски страни употребяват сходни артикули, само че въпреки всичко вкусово нямат нищо общо.

Австрийска кухня

В Австрийската кухня главно се употребява месо – говеждо и пилешко. Традиционното и добре познато по света австрийско ядене е виенският шницел – съставлява телешко месо, покрито с яйце, комат лимон и галета. Не можем да пропуснем и Тафелспиц – съставлява манджа с телешко, хрян и спанак.

Арменска кухня

Интересната Арменска кухня е известна с обичайния си квасен арменски самун. Тя е избрана за една от най-древните кухни освен в Европа, а в целия свят. Национално ядене обичано от арменците, е кутап – прави се с риба.

Белгийска кухня

Морските деликатеси са на респект и в Белгия – един от най-обичаните артикули там са миди. Те се подготвят по най-разнообразни способи като най-харесвани са мидите в бирен сос. Освен това белгийците се гордеят с пържените картофи – считат ги за свое изобретение.

Полска кухня

 Румънско шкембе

Рибните вкусотийки са присъщи и за Полша, въпреки че в огромна част от рецептите им участва и някаква сладкарска фалшификация. Традиционният задушен шаран, да вземем за пример е фалшифициран с карамфил, стафиди, медени бисквити, дафинов лист, бахар, лимон и тъмна бира. Друго особено ядене за поляците съдържа кисело зеле, няколко типа меса, гъби и пушени салами. Нарича се Бигос.

Грузинска кухня

Грузинското национално ядене се състои от овнешко месо, от време на време го заместват с говеждо и доста типове зеленчуци – домати, патладжани, лук, магданоз, босилек, картофи и чесън. Приготвя се главно в глинени гърнета и се назовава Чанахи.

Немска кухня

 Бели наденички

В Германия са също последователи на месото и калоричните съществени ястия. Любима национална немска манджа в фамилиите там е айнтопф – в него се съдържа месо, картофи, моркови и гъби. Да не забравяме и за наденичките, като запазена марка на германците са техните бели наденички.

Румънска кухня

Румънската национална кухня прави усещане най-много с ciorba de burta, което съставлява шкембе супа, която е поднесена със сметана и чесън. Освен това не можем да не споменем и румънските кебапчета - мичи с горчица. Най-познато в света и най-голяма горделивост на румънците си остава мамалигата – съставлява сварено царевично брашно.

Гръцка кухня

Гърците пък не обичат да похапват постоянно тежки меса. Техните национални обичайни гозби са Долмадакиа – лозови сарми с ориз и месо или ориз и зеленчуци, както и Тиганита – пържени зеленчуци. Кукареци също спада към националните гръцки предписания. Представлява шиш от агнешки дреболии, фалшифициран с риган и лимонен сок.

Молдовска кухня

 Шиш

Споменавайки за шишове, би трябвало да кажем нещо и за Молдова. Едно от националните ястия съставлява шиш от – пилешко, бекон, сланина, лук, който директно преди да се изпече се овалва в черен пипер, червен пипер, горчица и хлебни трохи.

Френска кухня

И защото си приказваме за европейски национални гозби, не можем да не споменем върховенството на обичаната ни френска кухня, която е същински обичана по целия свят. Обявена за една от най-вкусните кухни в света, френската се слави най-много със своите супи, сирена и не на последно място специалитета Рататуй.

В него се прибавят доста зеленчуци – патладжан, домат, тиквичка, морков, чесън, лук, които се подлагат на печене. Друго завещание, което френската кухня ще остави в националните европейски специалитети е нуга сладолед. За него ви трябват сметана, яйца, сладко от зелени смокини, карамелизирана захар с орехи.

Италианска кухня

 Национални ястия на европейските страни

Италия е известна със своите пици и спагети, както и другите типове паста, както и обичаната от всички италианци лазаня. В нея най-основно се поставят домати, бекон, мляно месо, гъби, подправки, лук, чесън, морков, целина пармезан, естествено и кори за лазаня. Специфичното при правенето й е нареждането на ястието.

Датска кухня

Дания – от датската кухня, това, което прави най-силно усещане и можем да назовем национална тяхна кулинарна горделивост, са сладкиши с яйчен крем или маслени с канела и захар.

Португалска кухня

Сравнително непознатата ни португалска кухня, въпреки да е заимствала от испанската, много се разграничава от нея. При португалците ястията не са толкоз тежки, а като най-обичани могат да се отличат гозбите, в които се съдържа риба или някакъв морски деликатес.

Испанска кухня

 Паела

И защото споменахме Испания, би трябвало да обърнем уместно внимание и на кухнята на испанците. Любимо национално ядене или по скоро национална чорба е Гаспачо – доматена чорба, която се сервира наложително студена. А като главно ядене можем да разпознаваем Паеля – в него се прибавят ориз, зеленчуци, меса, морски деликатеси.

Сръбска кухня

Сръбско национално ядене е Плескавица – съставлява мляно месо грижливо изпечено на скарата. Най-популярна е Лесковашката плескавица, която се подготвя на Лесковашка скара – присъщ метод за печене на ястия от мляно месо с лек лют привкус.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР