Европейският инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от

...
Европейският инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от
Коментари Харесай

"Рестартирай Европа": Успехът на инструмента SURE

Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни условия (SURE) е наличен за страните от Европейски Съюз, които би трябвало да активизират обилни финансови средства за битка с негативните стопански и обществени последствия от пандемията от ковид на своя територия. Чрез него може да бъде предоставена финансова помощ в размер до 100 милиарда евро под формата на заеми от Европейски Съюз за засегнатите страни членки, с цел да се оправят с ненадейно нарастване на обществените разноски за опазване на заетостта. Като страна членка на Европейски Съюз България също има тази привилегия и заинтригуваните страни към този момент се възползват от финансовия тласък.

Преди дни отчет на Европейска комисия удостовери триумфа на инструмента SURE за отбраната на приходите и работните места. В него се заключава, че SURE е смекчил сполучливо сериозното социално-икономическо влияние, произлизащо от рецесията с COVID-19. Той е спомогнал да се подсигурява, че безработицата в страните членки бенефициери по време на рецесията е повишена доста по-малко, в сравнение с по време на международната финансова рецесия, макар по-голямото понижение на Брутният вътрешен продукт. Разяснения за механизма SURE дава Искрен Ангелов - шеф на отдел „ Активна политика на пазара на труда “, дирекция „ Политика на пазара на труда и трудова подвижност “ към МТСП.

„ За първи път в своята история Европейска комисия емитира обществени облигации на финансовите пазари, с цел да набере средства, които да допринесат за опазване на работните места по време на рецесията. Според отчет на Европейска комисия, оповестен на 22.03. се показва, че към този момент са разпределени към 90% от общо 100-те милиарда евро по линията на иструмента. Също по този начин в отчета се показва, че с помощта на високия кредитен рейтинг на Европейски Съюз страните членки са икономисали почти 5,8 милиарда евро от лихвени заплащания, защото са употребявали SURE, а не са емитирали сами държавни дългови принадлежности ", уточни Ангелов.

Според отчета на Комисията през 2020 година инструментът е подкрепил сред 25 и 30 милиона души. Това съставлява към една четвърт от общия брой на заетите лица в 18-те страни членки бенефициери. В него също по този начин се прави оценка, че сред 1,5 и 2,5 милиона предприятия, наранени от пандемията от COVID-19, са се възползвали от SURE, което им е разрешило да задържат своите служащи.

България е утвърдена за заем по инструмента SURE в размер на 511 млн. евро. Страната ни е измежду 7-те страни в Европа с опция за заем до 1 милиарда евро.

„ Изключително значимо е да се подчертае, че тезифинансови средства не са безплатни, а са заеми за страните, посредством които те осъществят своите обществени политики за опазване на работните места и приходите на трудещите се. Средствата от 1 милиарда на процедура покриват разноските от ръджавния бюджет за осъществяване на по този начин наречената мярка 60/40. По последни данни изразходваните средства досега са в размер на 987 млн. лв.. “

Преди няколко дни от КНСБ оповестиха, че България е на последно място по асимилиране на  средства от инструмента „ Шуър “. От синдиката цитираха последните данни на Европейската комисия, че страната  е усвоила 500 млн. евро. За съпоставяне прилежаща Румъния е усвоила  4 милиарда евро., сподели икономистът гл. ас. доктор Любослав Костов от Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

„ Според мен бидейки инструментът SURE продължаващ към момента и имаме към момента опция да се възползваме от него в случай че сега сме на послдно място то през 2021 година би трябвало една малко по-аквитна икономическа политика да водим, защото имаме възможноста, просто за момента липсваше политическата воля и упоритост, с цел да се възползваме от него. Тъй като това са съвсем нулеви заеми, които като ги върнем след време, отчитайки инфлацията и действителната покупателна дарба на хората действително ще върнем по-малко в действителни изражения. Така че съгласно мен би трябвало да се възползваме от инструмента SURE през тази година, с цел да може да излезем по-бързо от рецесията защото досега държавното управление беше някак си една концепция по-консервативно от гледна точна на потреблението на всички европейски механизми за финансиране ", уточни икономистът от КНСБ.

Голям % от работодателите в България към този момент са се възползвали от финансовите възможнисти на инструмента SURE.

По мярката 60/40 са най-вече непокътнатите работни места на служащите и чиновниците наети в преработващата индустрия – над 166 000 или 44% от общия брой на подкрепените лица. Следват секторите хотелиерство и ресторантьорство с над 67 000 служащи и чиновници или 18% от всички лица. И бранш търговия и ремонт на коли са над 46 000 наети лица или 12% от общия брой.  Около 30 000 са непокътнатите работни места в бранш превоз, над 10 000 са работните места в бранш строителство и бранш просвета и спорт.

Заявления за кандидатстване за финансова помощ по европейските механизми се подават във всички дирекции на бюрата по труда в страната. До 15 април всички искащи могат да подадат заявление за погашение на финансови средства за интервала от 1 януари до 31 март. А след 15 април претендентите ще могат да подават завления за интервала от 1 април до 31 май тази година. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР