Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя
Коментари Харесай

Кьовеши иска повече европейски прокурори в България

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличение на броя на делегираните прокурори в България. Това потвърдиха за " Сега " от пресофиса на Кьовеши. Делегираните прокурори (ЕДП) са български магистрати, които работят тук по делата, разследвани от европейската прокуратура. В момента квотата на България е 10 ЕДП, като едно от местата е свободно.

Кьовеши в този момент желае българските ЕДП да са 15. Мотивите за нарастването са увеличеният брой каузи, както и тяхната трудност, обясниха още от европейската прокуратура. Преди 10 дни Министерството на правораздаването разгласи, че сега европейските делегирани прокурори работят интензивно по 80 производства в България. " Коментирана бе нуждата от осъществяване на избор за още български делегирани прокурори, защото настоящите са много натоварени ", гласеше съобщението на министерството след среща на Кьовеши с Надежда Йорданова.

Деветимата настоящи делегирани прокурори бяха утвърдени от Кьовеши откакто Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали поради липса на искащи.

От Люксембург в този момент дават отговор на " Сега ", че основният прокурор Иван Гешев е одобрил увеличението на броя на ЕДП. А европейската прокуратурата ги чака " допустимо най-скоро " и не разяснява, че България не може да запълни даже квотата си от 10. " Можем единствено да насърчим прокурорите да се причислят към европейската прокуратура ", гласи отговора им.

Предстои да бъде повишен броят на делегираните прокурори и в други страни. Според регламента за европрокуратурата във всяка участваща страна следва да има най-малко двама делегирани прокурори, като броят им се утвърждава от европейския главен прокурор в консултация с всяка страна членка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР