Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикува

...
Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикува
Коментари Харесай

ECDC: Ваксината на Pfizer/BioNTech остава най-предпочитаната в Европа

Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) разгласява систематизирани данни за имунизационния развой в Европейски Съюз, от които излиза наяве, че бустерите възлизат на към две трети от всички имунизации през последните седмици – края на февруари и началото на март, като иРНК имунизацията на Pfizer/BioNTech остава най-използваната. Nuvaxovid, последната позволена в Европейски Съюз, на американската биотехнологична компания Novavax, се употребява съвсем извънредно като първа доза за неимунизирани, а те не са по никакъв начин доста.

„ Надеждата, че имунизацията на Novavаx ще провокира огромен интерес и интензивност у колебаещите се, не се оправдава. За страдание, няма растеж в броя на нововаксинираните хора “, разяснява Нино Картабелота, ръководител на фондация Gimbe, изследователска група за изследвания в областта на публичното здраве.

Във Франция единствено към 1300 души са получили имунизацията на Novavax през първите 10 дни от въвеждането. Търсенето на бустери е доста по-високо, като над 12 000 трети дози на Pfizer/BioNTech са приложени единствено на 10 март – последният ден, за който има данни, демонстрира статистиката на френската здравна организация.

Търсенето на имунизацията на Novavax е едва и в Германия, където има над 10 милиона неимунизирани възрастни. По данни на Института „ Роберт Кох “ единствено към 38 000 дози Novavax са били приложени от началото на въвеждането й - 24 февруари. От началото на март до момента приблизително дневно в страната се слагат близо 90 000 ваксини, най-вече бустери. Само 3% от тях са от имунизацията на Novavax, макар раздадените на имунизационните пунктове в страната над 2 млн. дози.

Подобна обстановка се обрисува в Италия, където са приложени по-малко от 16 000 дози Nuvaxovid от 28 февруари до 10 март. В последния ден на февруари са разпределени количествата от доставката на 1 млн. дози, които са предоставени незабавно на имунизационните центрове. Интересът към тях обаче е вял. През същия интервал в страната се слагат над 70 000 ваксини против COVID-19 дневно, в огромна степен бустери, демонстрират данни на здравните управляващи.

Създателите на имунизацията от Novavaх първоначално биха изразили мнение, че тя ще бъде желана, тъй като е основана въз основата на протеини по най-старата позната технология. Те смятаха, че продуктът ще изиграе основна роля в стимулирането на имунизационния развой основно измежду колебаещите се и изпитващите боязън от ваксини, създадени по нови технологии.

Въпреки дейната акция, а може би и поради облекчаването на ограничаващите ограничения, Nuvaxovid остана на назад във времето и даже някогашният шеф на ЕМA Гуидо Рази дефинира ниския интерес към нея като „ разочароващо показване “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР