Европейския парламент обсъди бъдещите отношения между Съюза и Великобритания. В

...
Европейския парламент обсъди бъдещите отношения между Съюза и Великобритания. В
Коментари Харесай

ЕП решава за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания

Европейския парламент разиска бъдещите връзки сред Съюза и Англия. В Страсбург беше и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която акцентира, че изискванията, препоръчани на Лондон в навечерието на договарянията за комерсиално съглашение, са по-добри от тези, които Брюксел има с която и да е трета страна. Крайната цел на договарящите ще бъде напълно безмитна търговия с Острова.

 © БГНЕС
Екологичен потенциал се събра в нов състав - към този момент без английски депутати. Темата за Брекзит, обаче, остава на дневен ред и е измежду целите на европейските институции. Лондон и Брюксел имат единствено 11 месеца да реализират комерсиално съглашение, преди приключването на преходния интервал.

Близки връзки с досегашните сътрудници от Англия и широкообхватно съглашение, което да отива оттатък търговията. Идеите на Европейска комисия срещнаха утвърждението на Народното събрание, само че с ангажимента, че се водят договаряния и за по-тясно съдействие в области като правораздаване, сигурност и защита.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия: Това, което към този момент сме прецизирали с Англия, е че имаме предпочитание да се споразумеем за безмитна търговия на всички артикули. Това е нещо, което в никакъв случай до момента не сме предложили на някого! Нов търговски модел. Това би им осигурило прелестни условия за достъп до единния пазар, само че чакаме реципрочни гаранции от тяхна страна - за обективни условия на конкуренцията и за запазване на гражданските права, на потребителските и на екологичните стандарти.
Фон дер Лайен акцентира, че макар поръчките на английския министър председател Борис Джонсън за комерсиално съглашение по модела на това с Канада, то това, което Англия би постигнала при благосклонност от страна на Лондон, е още по-добро за тяхната стопанска система. Германецът с шотландски корени Дейвид Макалистър е новият началник на координационната група на Европейски Съюз за Англия. Смята се, че въпреки и видимо да наподобява по-умерен от предшественика си Ги Верховстад, Макалистър ще бъде не по-малко непреклонен при договарянията.
Дейвид Макалистър, ръководител на координационната група на Екологичен потенциал за Англия: За нас е от голямо значение да запазим интегритета на вътрешния ни пазар, както и всички права и свободи да останат непокътнати. Нека бъде ясно - трета страна не може да има същите права и привилегии, като членките на Европейски Съюз.
От редиците на евродепутатите се чуха апели в границите на преходния интервал прецизно да се ползва съглашението за развода. А ръководителят на Европейска комисия насочи обръщение към Острова.

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия: Продължаваме да имаме общи полезности - за отвореност, за обществена правдивост и свободно предприемачество. Това не са полезности от положителното остаряло минало. Това са полезности, които би трябвало да продължим да ценим.

Преговорите за бъдещите търговски връзки би трябвало да стартират на 1 март.

В случай че до края на годината не бъде реализирано комерсиално съглашение, удовлетворяващо и двете страни, или че до юли Лондон не изиска еднократно удължение на преходния интервал за период от 6 месеца, Англия ще търгува с Европейски Съюз по разпоредбите на Световната комерсиална организация. Утре евродепутатите ще излязат с публична позиция по въпросите за договарянията с Англия. Насрочен е и спор за бюджета, в навечерието на изключителната среща на Върха на 20 февруари, когато ще се разисква многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР