Европейския парламент и държавите членки на ЕС постигнаха споразумение по

...
Европейския парламент и държавите членки на ЕС постигнаха споразумение по
Коментари Харесай

Поне до 2032 г. няма да има такси за роуминг в ЕС

Европейския парламент и страните членки на Европейски Съюз реализираха съглашение по новия правилник по отношение на роуминга. Схемата за унищожаване на спомагателните такси за диалози и ползване на интернет трябваше да изтече на 30 юни 2022 година, само че в този момент срокът на съглашението бе продължен с 10 години - до 2032 година.

Това значи, че потребителите ще продължат да могат да употребяват мобилните си телефони, когато пътуват в чужбина в Европейски Съюз, без спомагателни такси към това, което към този момент заплащат вкъщи. Освен това те ще имат право на същото качество и скорост на мобилна връзка в чужбина като вкъщи. Доставчиците на роуминг ще бъдат задължени да оферират същото качество на роуминга като тези, предлагани в страната. 

Освен това потребителите ще бъдат по-добре осведомени за типовете услуги, които могат да доведат до спомагателни разноски, да вземем за пример повикванията към номера за обслужване на клиенти, линии за техническа помощ или застрахователни сдружения. Тези услуги могат да бъдат безвъзмездни или по-евтини, когато се набират от вкъщи, само че в роуминг за тях може да се ползват спомагателни такси.

Пътуващите ще имат достъп до незабавни услуги без спомагателна такса - без значение дали посредством позвъняване или текстово известие, в това число предаване на информация за местоположението на обаждащия се. Операторите ще би трябвало да дават и информация за европейския номер за незабавни повиквания 112.

Според Европейската комисия новият правилник за роуминга ще бъде от изгода за европейските жители, предприятия и оператори. Новите правила ще подобрят характерностите на услугата „ роуминг като вкъщи “ за гражданите, които ще могат да се употребяват от същото качество на мобилната мрежа и скорост в чужбина, каквито имат и вкъщи. 

Операторите ще могат да продължат да дават услуги „ роуминг като вкъщи “ по стопански резистентен метод. Това се дължи от една страна на обстоятелството, че новите правила включват по-ниски пределни цени на едро, т.е. оптималните цени, които националният оператор заплаща на оператора в чужбина за даването на роуминг услуги. От друга страна, новите пределни цени на едро също по този начин обезпечават възобновяване на разноските на посетените оператори и могат да спомогнат за по-нататъшното увеличение на роуминг трафика.​ 

Предприятията ще се възползват от усъвършенствана съгласуваност на единния пазар. Това е изключително значимо за разработчиците на приложения и за започващите предприятия, защото допуска, че потребителите ще могат непрестанно да употребяват техните новаторски приложения и услуги, до момента в който пътуват през граница в Европейски Съюз, без спиране на връзката към мрежата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР