Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хиляди граждани,

...
Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хиляди граждани,
Коментари Харесай

Ваксинационните сертификати на 93 000 българи няма да бъдат валидни от 1 февруари за пътуване в ЕС

Европейските цифрови Коронавирус документи за имунизация на 93 хиляди жители, чийто имунизационен курс към 1 февруари е приключен преди повече от 270 дни, няма да бъдат годни за пътешестване в Европейски Съюз,съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Причината е, че от 1 февруари 2022 година всички издадени цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, доказващи приключен имунизационен курс, ще бъдат със период на годност 270 дни от датата на последната сложена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран правилник (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички страни членки. Сертификатите за сложена бустерна доза не са лимитирани от Европейска комисия със период на годност!

Посоченото условие се ползва единствено при пътешестване на територията на Европейски Съюз.

Справка, осъществена през днешния ден, 24 януари, в Регистъра за имунизация демонстрира, че на 1 февруари със приключена имунизация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хиляди жители, имунизирани в България.

" Обръщаме внимание, че лицата, чиито цифрови Коронавирус документи за приключен имунизационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. минали са 270 дни от датата на слагане на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си слагат спомагателна (бустерна) доза когато и да е, за което ще получат документ за имунизация, безграничен със период на годност ", съобщамат още от здравното министерство.

Италия понижава периода на годност на имунизационните документи

Италианските управляващи трансформират периода на годност на имунизационните документи против COVID-19, считано от 1 февруари 2022 година

По информация на посолството ни в Рим цифровият COVID-19 документ за имунизация към този момент ще бъде годен документ за пътешестване до Италия в границите на 6 месеца след завършването на имунизационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след слагането на бустерната доза.

За българските жители, които имат намерение да пътуват до Италия след 1 февруари 2022 година, припомняме, че всички, които идват от страните от лист " C ", измежду които е и България, би трябвало да показват негативен тест за COVID-19. Неваксинираните и непреболедувалите пасажери подлежат на 5-дневна карантина.

Подробна информация за влизане в Италианската република може да откриете в уеб страницата на Министерство на външните работи, раздел " Коронавирусът - по какъв начин да пътуваме ", на адрес:.

Остава условието за предварителна онлайн регистрация на пасажера (Passenger Locator Form), като формулярът може да бъде запълнен на следния адрес:.

При потребност от подпомагане българските жители в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо посланичество в Рим на следните телефонни номера: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството:.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР