Европейските разследващи органи са иззели милиарди в борбата срещу организираната

...
Европейските разследващи органи са иззели милиарди в борбата срещу организираната
Коментари Харесай

В Европа иззели само 2% от приходите от организирана престъпност

Европейските проверяващи органи са иззели милиарди в битката против проведената престъпност, само че това е единствено дребна част от облагите от незаконна активност, съобщи през вчерашния ден Европейската полицейска работа (Европол), съобщи ДПА.

В отчета на Европол се показва, че през 2020 година и 2021 година в Европейския съюз са били иззети активи на стойност приблизително 4,1 милиарда евро.

Размерът на иззетите средства обаче към момента е прекомерно невисок, защото съставлява единствено по-малко от 2 % от годишната оценка на приходите от проведена престъпност, съобщи организацията.

" Организираната престъпност е построила паралелна световна престъпна стопанска система към прането на пари, противозаконните финансови прехвърляния и корупцията ", съобщи изпълнителният шеф на Европол Катрин де Бол. " С помощта на актуалните технологии те са разнообразили своите способи на деяние, с цел да избегнат разкриването им ", сподели тя. Според нея до 70% от незаконните мрежи употребяват разнообразни форми на пране на пари, с цел да финансират активността си, а 80% злоупотребяват с легални бизнес структури за осъществяване на закононарушения.

Илва Йохансон, комисарка на Европейски Съюз по вътрешните работи, прикани страните от Европейски Съюз да си сътрудничат повече в битката с проведената престъпност. " Ако страните членки на Европейски Съюз си сътрудничат още по-тясно в тази битка, можем да реализираме огромни резултати ", сподели тя. Еврокомисарката уточни: “Финансовите и икономическите закононарушения, както и техният мащаб, са разрушителна мощ в обществото. Европол и Европейският център за битка с финансовата и икономическата престъпност са част от решението. Този отчет показва все по-усъвършенстваните способи на проведената престъпност и триумфите на европейските правоприлагащи органи в битката с нея. Ако страните членки на Европейски Съюз работят още по-тясно дружно в тази битка, можем да реализираме огромни резултати. “

Създаденият през юни 2020 година Европейски център за битка с финансовата и икономическата престъпност (EFECC) е отговорът на Европол на възходящите закани за стопанската система и целостта на нашите финансови системи. Специалистите и анализаторите на EFECC подкрепят правоприлагащите органи и съответните обществени органи в техните интернационалните следствия на финансови закононарушения. През 2022 година EFECC е подкрепила 402 следствия, като търсенето на нейните умения и услуги се усилва всяка година, съобщи Българска телеграфна агенция.

В годишния отчет на Европол се показва, че светът става все по-малък, защото търговията, връзките и инфраструктурата в международен мащаб ни сближават. “Монетата обаче има и друга, по-тъмна страна: нашият взаимосвързан свят се употребява от нарушители, които са основали незаконна стопанска система, с цел да поддържат противозаконните си интервенции. “

Основни констатации в отчета

- Почти 70 % от незаконните мрежи, настоящи в Европейски Съюз, употребяват една или друга форма на изпиране на пари, с цел да финансират активността си и да прикриват активите си.

- Повече от 60 % от настоящите в Европейски Съюз незаконни мрежи употребяват корупционни способи за реализиране на противозаконните си цели.

- 80 % от настоящите в Европейски Съюз незаконни мрежи употребяват непозволено законни бизнес структури за незаконни действия.

- Престъпният пейзаж в тази област е фрагментиран, като основните участници постоянно се намират отвън Европейски Съюз.

- Техниките и инструментите, употребявани от нарушителите, се развиват бързо, защото те се възползват от софтуерното и геополитическото развиване.

Законодателите на Европейски Съюз, страните членки и правоприлагащите органи поставят от ден на ден старания за понижаване на икономическата мощност на тежката и проведената престъпност. Въпреки това размерът на иззетите средства към момента остава прекомерно невисок - под 2 % от годишно изчислените доходи от проведена престъпност, съгласно събраните за задачите на отчета данни за иззетите активи.

Пране на пари

Почти 70 % от незаконните мрежи, настоящи в Европейски Съюз, употребяват съществени техники за изпиране на пари, до момента в който останалите са ангажирани с професионални мрежи за изпиране на пари и/или употребяват подземна банкова система. Бизнес моделът " закононарушение като услуга " е необятно публикуван при прането на пари. Професионалните перачи на пари са основали паралелна незаконна финансова система, с цел да обработват транзакции и заплащания надалеч от механизмите за наблюдаване, регулиращи законната финансова система. Професионалните перачи на пари са както самостоятелни бизнесмени, по този начин и мрежи, и оферират услугите си против възнаграждение, постоянно на няколко незаконни мрежи по едно и също време. Те могат да имат финансова информация за незаконни средства (парични средства, банкови сметки, крипто портфейли, легални бизнес структури и т.н.) и евентуално известна информация за самоличността на клиентите си, само че не и информация за техния незаконен бизнес. Тези снабдители на услуги оферират настоящи експертни знания, като в същото време отдалечават незаконната мрежа от противозаконните средства. Те употребяват целия набор от принадлежности и техники за пране на пари, като се оправят с целия развой - от събирането на парични средства на място до навременната и световна доставка на изчистените активи под всякаква форма. Техните комисиони са в размер на 5-20 % от изпираната сума и варират според от географския генезис и дестинацията на средствата. Престъпните мрежи за изпиране на пари се състоят както от жители на Европейски Съюз, по този начин и от жители на страни отвън Европейски Съюз. Престъпниците отвън Европейски Съюз произлизат основно от Източна Европа, Близкия изток, Азия и Африка. Сред тях са китайските мрежи за пране на пари, които работят с инкасатори и куриери в целия Европейски Съюз и злоупотребяват със законни транспортни компании, с цел да придвижват пари, скрити измежду стоките или в секрети отделения на колите, се показва още в отчета на Европол.

Благодарение на възходящия фокус на правоприлагащите органи, цената на изчислените конфискации съвсем се е удвоила спрямо предходната оценка, направена през 2016 година: от 2,4 милиарда евро приблизително годишно за интервала 2010-2014 година до 4,1 милиарда евро приблизително годишно през 2020 година и 2021 година Паричните средства са най-често иззетата стока, следвани от банковите сметки и транспортните средства. По-рядко срещаните категории иззети активи включват акции, злато, друго движимо имущество (включително плавателни съдове) и виртуални активи.

Престъпността бележи непрестанен растеж

Глобалният показател на проведената престъпност за 2023 година на “Глобална самодейност “ (независима организация на гражданското общество със седалище в Женева, Швейцария) разкрива продължаващия растеж на проведената престъпност в международен мащаб, като 83 % от популацията на света живее в условия на висока престъпност. Обратно, броят на хората, живеещи в условия на ниска резистентност на проведената престъпност в международен мащаб, е намалял доста: в този момент те са 62% от международното население, в съпоставяне със 79,4% през 2021 година.

И въпреки всичко, въпреки че през днешния ден повече хора живеят в страни, характеризирани като такива с висока резистентност, при съпоставяне на световната резистентност с повишаването на разпространяването на престъпността данните демонстрират, че рамките за реагиране не са съумели да отговорят на опасността от проведената престъпност. Разширяващата се бездна сред проведената престъпност и нашите групови старания за резистентност акцентира незабавната нужда от осведомени, на практика тактики за битка с проведената престъпност в международен мащаб.

Върховенството на закона

Върховенството на закона в европейските демокрации рискува да бъде подкопано, в случай че водачите на Европейски Съюз не засилят доста реакцията си против взрива на закононарушенията, свързани с опиати, съобщи пред “Политико “ преди два месеца изпълнителната директорка на Европол Катрин де Бол.

Тя уточни, че Европа е заменила Съединените щати като главен целеви пазар за интернационалните наркотрафиканти и че през идващите две години се чака внезапно увеличение на идващите опиати на фона на пренасищане на производството.

Политиците би трябвало да трансфорат битката с проведената престъпност в още по-голям приоритет, в случай че желаят да избегнат загубата на доверие на жителите в системата, предизвести Де Бол.

" Намираме се в доста сложна обстановка ", сподели тя. " Изостанали сме. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР