Европейските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък със загуби

...
Европейските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък със загуби
Коментари Харесай

Европейските борси стартират търговията със загуби от 3% след руското нападение над Украйна



Европейските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък със загуби от над 3%, защото вложителите разпродават по-рисковите си финансови активи, каквито са акциите, след съветската военна интервенция в Украйна, която породи опасения, че войната ще подхрани в допълнение растящата инфлация и ще дерайлира икономическия напредък.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява с 2,8% до най-ниско равнище от май 2021 година и към този момент губи повече от 10% по отношение на рекордния връх, доближат през януари, което е знак, че пазарът навлиза в техническа низходяща промяна.

Немският показател DAX 30 пък губи 3,35% от цената си до най-дълбоко дъно от март 2021 г,, френският борсов показател CAC 40 пада с 3%, италианският MIB с 2,95%, испанският Ibex-35 - с 2,75% и английският FTSE100 - с 2,5%.

Солиден спад с 5 до 6% бележат акциите на европейските банки, които имат най-големи експозиции към Русия, като австрийската Raiffeisen Bank, италианската UniCredit и френската Societe Generale.

Дори акциите на петролните и газови компании поевтиняват с над 1%, макар че петролът Брент нарастна над 100 $ за барел за пръв път от 2014 година насам, а природният газ в Европа нарастна в началото с над 30% към 120 евро за мегаватчас.

Сред най-пострадалите са акциите на софтуерните компании, както и на тези за пътешестване и отдих.
Фючърсите на главните американски фондов показатели също бележат солидни намаления преди днешната търговия на Уолстрийт, като тези на DJIA падат с близо 700 пункта (понижение с 2%), фючърсите на S&P500 се намаляват с 1,9%, а на Nasdaq100 - с 2,3%.
Снощи търговията на Уолстрийт завърши със солидни загуби на фона на опасенията за идна съветска инвазия в Украйна, които опасения се оправдаха тази заран. В сряда DJIA падна с 464 пункта (с 1,38%), S&P500 се намали с 1,84%, а Nasdaq Composite се срина с 2,65%. Така показателите DJIA и Nasdaq затвориха на загуба за пета поредна сесия на търговия, а S&P 500 - за четвърти следващ ден, като сривът на Уолстрийт се чака да продължи и през днешната търговия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР