Европейските пазар на природен газ не успя да възстанови равновесието

...
Европейските пазар на природен газ не успя да възстанови равновесието
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа е на най-високите си нива за последните 4 г.заради Норвегия


Европейските пазар на природен газ не съумя да възвърне равновесието си след снеговалежите във Англия и повредата на газовия хъб в Австрия, а вниманието на търговците бе привлечено от новините към Норвегия- В резултат, цените в Лондон остават на най-високите равнища за последните четири години.

Цените на газа с доставка за деня на английския спотов хъб National Balancing Point (NBP) в следобедните часове на 13 декември спаднаха до 67 пенса за терм (319,5 $ за 1000 куб м). По-рано в хода на търговията газа се увеличи до 76, 5 пенса, което е най-високото равнище от началото на 2014 година, а в пика на суматохата във вторник цената доближи до 99 пенса за терм.

Във вторник сутринта добивът на газ на платформата Troll A бе спряна, а през нощта в сряда доставката на газ от Troll, най-голямото находище на норвежкия шелф спадна до най-ниското равнище за година, оповестява оператора на находището Statoil. На Troll, съгласно известието е регистриран отвод на системата за електроснабдяване и аварийност във връзка с приключване на газ.

В допълнение към това са понижени доставките и от газовите залежи Kvitebjorn и Visund. Ограниченията на доставките на природен газ от Норвегия са равни на 42 % от потреблението за ден във Англия, сочат данните на организация Bloomberg. В сряда понижението е било от порядъка на 141 млн. куб м, включително на пазара се е отразил и дефицита от 107 млн. куб м отт Troll.

Норвежкият оператор на газотранспортната система Gassco AS чака, че още в четвъртък преноса на газ ще влезе в нормата.
От началото на седмицата спотовите цени на природният газ в Лондон се усилиха с съвсем 20 %, като за финален път доста покачване е записано през октомври 2016 година Цената на газа с доставка за януари в сряда се намали до 63,20 пенса за терм.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР