Повече от 1300 души са починали по време на тазгодишното

...
Повече от 1300 души са починали по време на тазгодишното
Коментари Харесай

Жегата убила 1300 души по време на поклонението в Мека

Повече от 1300 души са умряли по време на тазгодишното поклонение в Мека. Черната статистика оповестиха управляващите на Саудитска Арабия.

Всяка година милиони се стичат на светите за мюсюлманите места и смъртните случаи са доста.

Саудитска Арабия постоянно е подложена на критика, че не прави задоволително за сигурността на поклонниците, само че от Рияд споделят, че са обезпечили медицински грижи. Според тях повода за многото съдбовни случаи е неразумното присъединяване в обиколките под мощното слънце.

Тази година по време на хаджа имаше ден с оптималната температура 51,8 градуса.

През последните 30 години, произшествия като блъсканици и пожари в палатки са довели до стотици смъртни случаи по време на Хадж, което принуди саудитското държавно управление да построи нова инфраструктура. Сега управляващите се сблъскват с нови провокации, свързани с предпазването на поклонниците от рисковите горещини.

Хадж е годишно поклонение, което милиони мюсюлмани правят до саудитския град Мека с цел да изпълнят религиозните ритуали, заръчани от Пророка Мохамед преди 14 века. Хадж се пада в разнообразни времена от годината, защото ислямският календар е лунен и годината му е с към 11 дни по-кратка от слънчевата година. Това значи, че датите на Хадж се трансформират всяка година съгласно грегорианския календар.



Поклонниците употребяват чадъри, с цел да се предпазят от слънцето, а саудитските управляващи насочат предизвестия към тях да пият вода и да заобикалят да бъдат на открито в най-горещите часове на деня сред 11:00 и 15:00 часа. Въпреки тежките условия, Хадж остава едно от най-големите всеобщи събирания в света и е дълг за всеки мохамеданин да го направи един път в живота, в случай че може да си го разреши.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР