Европейските лидери се хвалят, че са намалили зависимостта си от

...
Европейските лидери се хвалят, че са намалили зависимостта си от
Коментари Харесай

Политико: Европа все още не може да се откаже от навика да ползва руски газ

Европейските водачи се хвалят, че са понижили зависимостта си от съветския газ, откогато Владимир Путин нахлу в Украйна. Но това е единствено част от истината.

Докато доставките на природен газ, доставян по тръбопроводи, са намалели фрапантно тази година, през първите девет месеца на 2022 година вносът на полутечен природен газ (LNG) от Русия в Европейски Съюз се е нараснал с 46% на годишна база, сочат данни на Европейската комисия.

За страните от Европейски Съюз рискът е, че възходящото потребление на полутечен природен газ от Русия може да сложи Европа на милостта на нов кръг от газовия шантаж на Путин през 2023 година, тъкмо когато блокът се стреми да запълни газовите си ресурси за зимата.

Служителите на Европейски Съюз се гордеят, че от началото на войната страните са понижили закупуването на съветски изкопаеми горива в опит да се утежни финансовото положение на Кремъл. " Трябва да понижим приходите на Русия, които Путин употребява, с цел да финансира зверската си война в Украйна ", съобщи през септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

И до момента в който намаляването на доставките на газ по тръбопроводите е фрапантно - композиция от Русия, която лимитира потоците по тръбопроводите, и страните от Европейски Съюз, които диверсифицират вноса си, по-малката търговия на Европа с полутечен природен газ от Русия показва друга история.

Статистическите данни, споделени от Европейска комисия с „ Политико ”, демонстрират, че сред януари и септември 2022 година страните от Европейски Съюз са внесли 16,5 милиарда куб. м съветски полутечен природен газ, спрямо 11,3 милиарда куб. м през същия интервал на предходната година.

Увеличението на вноса на полутечен природен газ е малко спрямо големия спад на вноса на съветски тръбопроводен газ, който е намалял на половина от 105,7 милиарда куб. м през първите девет месеца на предходната година до 54,2 милиарда куб. м през същия интервал на тази година, сочат данните на Комисията. Според анализатори на енергийния пазар обаче увеличението на вноса на полутечен природен газ е в прорез с реториката на Европейски Съюз и не е лишено от присъщите опасности.

Франция, Нидерландия, Испания и Белгия са били главните вносители на съветски полутечен природен газ през 2022 година, съгласно разбор на групата за мониторинг на енергийния пазар Montel, като една трета от доставките на съветски LNG за Европа са били ориентирани към Франция, а съвсем една четвърт - към Испания.

По-голямата част от съветския полутечен природен газ, идващ в Европа, идва от енергийната компания „ Новатек ”, която ръководи терминала за полутечен природен газ Ямал в Северозападен Сибир, в който миноритарен акционер е френският енергиен колос TotalEnergies. Някои европейски страни имат дълготрайни контракти за импорт на полутечен природен газ, като до приключването им остават няколко години.

За разлика от съветската държавна компания " Газпром ", която е мажоритарен притежател и има монопол върху износа на тръбопроводи, " Новатек " е самостоятелна компания, само че има " акционери, близки до Кремъл, които могат да окажат мощно въздействие върху активността ѝ ", се показва в разбор, оповестен от Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

Само две страни в Европа - Англия и Литва, са спрели изцяло вноса на съветски полутечен природен газ.

Ан-Софи Корбо, академик в региона на световните проучвания в Колумбийския университет, съобщи, че е " доста комфортно за всички да си затварят очите за съветските потоци на полутечен природен газ " към Европа.

От икономическа позиция " има смисъл " към този момент Европа да продължи да внася полутечен природен газ от Русия ”, счита Корбо. Изключването на съветския полутечен природен газ от пазара на Европейски Съюз би означавало европейските страни да купуват повече полутечен природен газ от други елементи на света, което би повишило цените за по-бедните страни в Азия.

" Цените биха били галактически и това би било извънредно неприятно освен за Европа, само че и за доста страни, които няма да могат да си разрешат [втечнен естествен газ] ", сподели Корбо.

Но тя добави, че увеличеният импорт на съветски полутечен природен газ усилва капацитета на " Русия да употребява втечнения природен газ като геополитическо оръжие " - тъкмо както е направила с тръбопроводния газ. Путин би могъл евентуално да блокира износа за " недружелюбни " страни, като в същото време продължи да обезпечава избавителен газопровод за по-бедните страни в Азия, страдащи от сериозен дефицит на сила.

Подобен ход би могъл да има последствия за Европейски Съюз през 2023 година, на фона на новите предизвестия на Международната организация по енергетика, че Европа може да се сблъска с дефицит на доставки на газ в размер на до 30 милиарда куб. м в сезона на пълнене на хранилищата през идващото лято.

Светлана Романко, шеф на украинската група Razom We Stand, която упорства за цялостно ембарго на Европейски Съюз върху съветските изкопаеми горива, съобщи, че има явен честен мотив за преустановяване на вноса на съветски полутечен природен газ.

" Докато Европейски Съюз приказва интензивно за наказания и ембарго, в реалност се прави доста малко за понижаване на вноса на полутечен природен газ ", сподели Романко. " Европа би трябвало да предприеме дейности в този момент и да спре това неуместно и контрапродуктивно финансиране на съветската военна машина. " /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР