Европейските лидери постигнаха след преговори, продължили цяла нощ, споразумение за

...
Европейските лидери постигнаха след преговори, продължили цяла нощ, споразумение за
Коментари Харесай

Какво се споразумяха лидерите на ЕС за миграцията

Европейските водачи реализираха след договаряния, траяли цяла нощ, съглашение за миграцията. В изказване от срещата на върха в Брюксел се споделя, че „ Европейските водачи са се съгласили да основат взаимни центрове за мигранти и за ограничение на придвижването на мигранти в блока “, като по този начин дават отговор на безпокойствата на Берлин и на Рим, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Всички ограничения в подтекста на тези следени центрове, включително пренастаняването и разселването, ще бъдат на доброволна основа “, се споделя в взаимно изказване на водачите, представено от Ройтерс.

Европейски Съюз също по този начин реализира единодушие за стягане на контрола по външните граници, за увеличение на финансирането за Турция, Мароко и северноафриканските страни, се споделя в изказването.

Агенция Ройтерс показва главните акценти на документа.

Европейският съвет  е решен да предотврати завръщането на неконтролираните потоци на мигранти от 2015 година и да ограничи още повече противозаконната имиграция по всички съществуващи или нововъзникващи пътища, се споделя в съглашението.

Европейският съвет удостоверява, че предварителното изискване за настояща европейска политика се основава на изчерпателен метод към миграцията, съчетаващ по-ефективен надзор на външните граници в Европейски Съюз. Това е предизвикателство освен за една страна членка, а за Европа като цяло, гласи друга точка от съглашението.

По отношение на миграционния път през Средиземно море напъните за прекъсване на каналджиите, настоящи отвън Либия или на други места, би трябвало да бъдат засилени още повече. Европейски Съюз ще продължи да поддържа Италия и други страни членки на първа линия  в това отношение, се акцентира в документа.

По отношение на миграционния път в Източното Средиземноморие спомагателни старания са нужни за цялостно използване на съглашението сред Европейски Съюз и Турция, за попречване на ново идване на мигранти от Турция и въздържане на потоците. Повече старания са незабавно нужни, с цел да се подсигурява бързото връщане на мигрантите и предотвратяването на развиването на нови миграционни пътища по море и суша, се подчертава в документа.

В светлината на възходящите потоци в Западното Средиземноморие Европейски Съюз ще поддържа, финансово и по различен метод, всички старания на страните членки, по-специално на Испания, и на страните на генезис и на пренос, по-специално Мароко, за попречване на противозаконната миграция, се акцентира в съглашението.

В него се показва, че за дефинитивно разтрошаване на бизнес модела на трафикантите и по този метод и за попречване на трагичната загуба на човешки животи, е нужно да се отстраняват подбудите за предприемане на рисковото пътешестване от страна на мигрантите. Това изисква нов метод, основан на споделени или допълнени дейности измежду страните членки за „ дебаркиране “ на избавените мигранти при взаимни интервенции. В този подтекст Европейският съвет приканва Съвета и Европейската комисия бързо да проучат концепцията за районни платформи за докарване на мигрантите, в тясно съдействие със съответни трети страни както и с Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и Международната организация за миграциите, се показва в различен абзац на документа.

На територията на Европейски Съюз за тези, които са избавени в сходство с интернационалните закони, би трябвало да се поеме грижа на правилото на споделеното изпитание чрез трансфер в следени центрове, открити в страните членки, единствено на доброволна основа, където бързото и несъмнено култивиране на случаите на мигрантите ще бъде допустимо, с цялостната поддръжка на Европейски Съюз, с цел да се направи разграничение сред противозаконните мигранти, които ще бъдат връщани и тези, които се нуждаят от интернационална отбрана, за които правилото на взаимност ще се ползва. Всички ограничения в подтекста на тези следени центрове, включително пренастаняването и разселването ще бъдат на доброволна основа, без това да въздейства на въпроса за промяната на Дъблинския правилник, се отбелязва в документа.

Европейският съвет се съгласява за разпределяне на втори транш от помощта за Турция (обещано е да бъде колкото първия - 3 милиарда евро – б.р.) по отношение на бежанците и в това време се съгласява за прекачване на 500 милиона евро от 11-и запас на Европейския фонд за развиване към доверителния фонд на Европейски Съюз за Африка, се показва в документа.

Разрешаването на миграционния проблем в същността си изисква партньорство с Африка, целящо основна социално-икономическа промяна на африканския континент, се отбелязва в друга точка на сделката.

В подтекста на идната европейска бюджетна рамка Европейският съвет акцентира потребността от гъвкави принадлежности, позволяващи бързо разпределяне на суми за битка с противозаконната имиграция. Вътрешната сигурност, интегрираното ръководство на границите, даването на леговище и миграционните фондове би трябвало да включват и особено предопределени обилни съставни елементи за ръководство на външната миграция, се установи в текста.

Европейският съвет напомня нуждата страните членки да обезпечават ефикасен надзор на външните граници на Европейски Съюз с финансовата и материалната поддръжка на Европейски Съюз. Европейският съвет също по този начин акцентира нуждата от доста ускорение на ефикасното връщане на противозаконните имигранти, се показва в документа.

Що се касае до обстановката вътре в Европейски Съюз, вторичното придвижване на претенденти за леговище сред страните членки рискува да изложи на риск интегритета на европейската обща система за убежище  и на шенгенското законодателство. Страните членки би трябвало да вземат всички нужни вътрешни законодателни и административни ограничения за въздържане на сходни придвижвания и тясно да сътрудничат една с друга, с цел да сложат завършек на това, се споделя в документа.

По отношение на промяната на общата система за даване на леговище е реализиран много прогрес. Необходимо е постигането на консенсус за промяна на Дъблинския правилник, основаваща се на баланс сред отговорност и взаимност, взимайки поради хората, които са докарани след избавителни и издирвателни интервенции, се споделя в документа от срещата на върха.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР