Европейските лидери подкрепиха създаването на цифровия сертификат и призоваха за

...
Европейските лидери подкрепиха създаването на цифровия сертификат и призоваха за
Коментари Харесай

Пътуваме с цифров Covid сертификат от 1 юли

Европейските водачи поддържаха основаването на цифровия документ и приканиха за бързото му въвеждане на завършилата нощес среща на върха в Брюксел. Лидерите разискаха и климатичните промени и законодателните ограничения, които би трябвало да бъдат признати.

На двудневната си среща в Брюксел 27-те държавни глави и държавни ръководители обявиха, че не престават напъните " за повишение на потенциала на производството на ваксини в света , с цел да бъдат задоволени световните потребности ". Те приканиха да се поставят старания за гарантирането на " световен равнопоставен достъп до ваксини " и потвърдиха поддръжката си за програмата КОВАКС, която обезпечава ваксини за страни с ниски и междинни приходи, съобщи Асошиейтед прес..

Европейският съвет установи, че след неприятния старт имунизацията в блока на 27-те най-сетне е набрала движение , което се конкурира с това в Съединени американски щати, Англия и Израел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи пред форума данни, че към 46 на 100 от 450-милионното население на блока ще са получили най-малко първа доза.

Пътуваме в Европейски Съюз с дигитален Covid документ от 1 юли

Лидерите на страните от Европейски Съюз приветстваха постигнатия предходната седмица компромис с Европейския парламент за стартирането на система за документи за Ковид-19 преди разгара на летния сезон на отпуските. Системата цели да оживи туристическия отрасъл след рестриктивните мерки поради коронавирусната пандемия.

Цифровият документ за пътешестване в Европейския съюз има за цел да улесни пътуването на всички жители на общността, до момента в който трае пандемията. Той ще бъде годен в Евросъюза от 1 юли и ще се издава гратис. Но въпросителните по какъв начин ще пътуваме без проблеми това лято остават. Това дълго чакано " да " на евролидерите в действителност е предпоследната стъпка, преди общият европейски документ за пътешестване да влезе в действие. Битката сред институциите беше сериозна, само че държавите-членки постановиха напън, а Европарламентът трябваше да отстъпи. Официалното име на документа, от който ще зависят летните ни ваканции, ще е " Европейски дигитален Коронавирус документ ", само че още не знаем всичко за използването му.

" Страните в този момент имат незабавна задача да внимават дали националните им системи разполагат с всички данни за техните жители, с цел да може документите да правят работата си. Ще е мъчно, доста работа има, само че ще успеем ", съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Който е подготвен, може да употребява документа още от 1 юни. Официално обаче той ще влезе в действие на 1 юли.

" Радваме се, че ще може да се преразгледа рекомендацията за ограничение на пътуванията вътре на територията на Европейски Съюз. Това би трябвало да стане факт в средата на юни ", заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Въвеждането на този документ обаче не би трябвало да основава нови бариери, нови отговорности и не би трябвало по никакъв метод да основава дискриминация за европейските жители ", съобщи президентът Румен Радев.

Сертификатът не е наложителен, той е улесняващ документ, доказващ имунизация, негативен PCR тест или имунитет измежду боледуване.

Държавите-членки остават свободни да решат какъв ще е интервалът на годност след имунизиране и дали ще одобряват имунизирани лица единствено с първа доза. Неимунизираните обаче ще би трябвало да наблюдават условията на всяка страна за типа и валидността на тестванията, които признава. И след тази предпоследна стъпка, остава и последната - финалният избор в Европарламента, с цел да се сдобием със документ. Той е очакван сред 7 и 10 юни.

Осигурени са ваксини за 70% ваксиниране на пълнолетните жители в Европейски Съюз до август

До юни Европейски Съюз ще е получил 400 милиона дози ваксина срещу коронавирус и това количество е задоволително за постигането до края на юли на задачата 70 на 100 от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани, заяви още Лайен след края на съвещанието на Европейския съвет.

Тя добави, че Европейски Съюз регистрира огромен прогрес в преодоляването на пандемията, в това число с намаляването на броя на признатите в болница. По нейните думи системата за инспекция на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и имунизираните ще бъде механически подготвена от 1 юни.

От средата на юни страните от Европейски Съюз ще могат да се включат, само че до тогава е належащо да завършат националните осведомителни системи, остава още много работа, означи Фон дер Лайен.

Тя заяви, че чака до края на май Европейската организация по медикаментите да утвърди настояването на " Пфайзер " имунизацията да се ползва при младежи от 12 до 15 години. Председателката на Европейска комисия посочи, че единствено този производител до момента е внесъл сходна поръчка, а скоро се чака тази стъпка да направи и " Модерна ".

По нейните думи са почнали тествания за използването на ваксина срещу новото заболяване и при деца на възраст сред 6 и 11 години. Тя уточни, че учените ще дефинират кой има потребност от ваксина или от подсилваща доза.

Фон дер Лайен добави, че по задачите на Европейски Съюз за запазване на околната среда към този момент нито една страна не възразява. По нейните думи в този момент се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на Европейска комисия уточни, че бюджетът на Европейски Съюз разполага със средства, с цел да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна стопанска система ще бъде най-труден.

Огромен триумф е, че нито една страна не слага задачите под въпрос, обсъждаме единствено по какъв начин с минимум средства, най-честно и новаторско да реализираме задачата, разясни тя. Тежестта би трябвало да се понесе от по-богатите страни и от огромните производители. Промените би трябвало да бъдат публично обективни, съобщи председателката на Европейска комисия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че в идващите седмици Европейска комисия ще предложи законопроект, който ще регистрира другите насочни точки и въздействието от измененията в другите страни. Той заяви, че на идващото съвещание през юни държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз още веднъж ще обсъдят връзките с Русия и Турция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР