Европейските лидери одобриха споразумението за развод с Лондон. Британският премиер

...
Европейските лидери одобриха споразумението за развод с Лондон. Британският премиер
Коментари Харесай

Великобритания и ЕС се разбраха, но това не е краят

Европейските водачи утвърдиха съглашението за бракоразвод с Лондон. Британският министър председател Тереза Мей съумя да се разбере с водачите на останалите държави-членки.

Според Мей и 27-те, това е „ най-хубавата и единствена допустима сделка”.

Предисторията

Всичко стартира с референдума на 23 юни 2016 година Тогава изненадващо малко под 52 % от британците желаеха Кралството да напусне Евросъюза. На идващия ден министър председателят Дейвид Камерън подаде оставка. Тереза Мей го наследи и последваха 17 месеца на тежки договаряния и совалки.

До през днешния ден – когато по обяд евролидерите дадоха зелена светлина по съглашението.
Лидерите на Европейски Съюз утвърдиха договорката за брекзит Денят е исторически, само че е печален, разяснява българският министър председател Бойко Борисов
Крайната цел е 23:00 ч. на 29 март 2019 година Това е точният час, в който би трябвало да се случи фактическото овакантяване на Англия от Европейския съюз. Поне в случай че дотогава съглашението за брекзит бъде доказано от английския и европейския парламент. Големият въпрос е ще успее ли Мей да събере нужната поддръжка в Лондон или занапред следва огромна политическа рецесия с още едно незнайно в комплицираното тъждество.

Срещата , която можеше да не се състои

До последния миг днешната среща на върха беше под въпрос. Испания заплаши с несъгласие поради Гибралтар, само че и този проблем се реши по неотложност. Така без никакъв възторг евролидерите одобриха съглашението за отдръпването на Обединеното кралство.

Документът от към 600 страници влиза в действие на идващия ден след брекзит, 30 март 2019 година – само че единствено в случай че преди този момент бъде признат от английския и от европейския парламент.

„ Това е най-хубавото допустимо съглашение. Това е единственото допустимо съглашение. И съм уверен, че тези, които би трябвало да го ратифицират в английския, а по-късно и в европейския парламент, би трябвало да имат това предвид”, разяснява ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
Мадрид и Брюксел се споразумяха за Гибралтар при брекзит Срещата на върха в Брюксел в неделя ще се състои
Главният договарящ от европейска страна Мишел Барние означи: „ Дойде моментът, в който всеки би трябвало да се поемем отговорността. Днешното съглашение ще помогне да се възвърне нужното доверие, с цел да преговаряме за бъдещи близки връзки, невиждани до момента”.

Какво следва

Отношенията се уреждат в политическа декларация, призната през днешния ден на срещата. Амбициите й са за тясно съдействие в региона на търговията, външната политика и защитата.

Българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че България е настояла в текста да се включат спомагателни гаранции за правата на жителите.

„ Европейският съвет ще показва особена зоркост във връзка с правата и ползите на жителите, нуждата от поддържане на условия за равнопоставеност ", надлежно и България, и в Британия. Това сме го постигнали. Англия би трябвало да си съблюдава финансовите параметри, да си заплаща през това време, да ти съблюдава всички договорености, за юридически вакум за нашите компании, за се избегне твърдата граница сред Ирландия и Северна Ирландия и да ти заплаща финасовите такси и отговорности”, съобщи министър-председателят.

Няма ( ли ) връщане обратно

Липсата на възторг от раздялата с Англия не значи връщане обратно.

„ Искаме да имаме надзор върху личните си пари и граници. Точно по тази причина хората гласоподаваха за брекзит. И в този момент ние политиците би трябвало да осъществим техните упования. Бих споделила на всички в английския парламент - ние сме длъжни да осъществим това, което британците желаеха от нас”, акцентира английският министър председател Тереза Мей.

През първата половина на декември английският парламент ще гласоподава съглашението. Вотът в европейския парламент е през януари.

Британски депутати от които зависи болшинството на премиера Тереза Мей към този момент обявиха, че съглашението е „ за боклука”. Така че, най-малко за момента всички въпросителни към развода брекзит остават отворени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР