Европейските институции вече имат ясна политика за данъчните убежища -

...
Европейските институции вече имат ясна политика за данъчните убежища -
Коментари Харесай

Брюксел търси начин да разруши данъчните убежища

Европейските институции към този момент имат ясна политика за данъчните убежища - в Европейския съюз просто няма да има такива. Тези "райски кътчета " костват на страните членки над 40 милиарда евро неплатени налози годишно.

След поредицата от разнообразни комисии, основани през последните години за следствие на данъчните измами и свадите към тях, Европарламентът сътвори непрекъсната подкомисия, която ще се занимава с тези проблеми. Брюксел от дълго време жигосва данъчните убежища по целия свят и ги включва в "черни " описи. В същото време Люксембург, Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Малта и Нидерландия се възползват обилно от неналичието на съществени дейности в тази тенденция.

Сметката заплащат бедните и междинната класа

Председателят на новата подкомисия Паул Танг съобщи, че политика, за която той дава отговор, този път няма да разреши бедните европейци и междинната класа да платят сметката поради пандемията.

"Правителствата целесъобразно изразходват милиарди евро, с цел да избавят живота и поминъка на хората. Но насъбраните задължения ще би трябвало да се заплащат. След предходната рецесия направихме двойна неточност с бюджетните съкращения и с увеличените налози за междинната класа. Само най-богатите останаха недосегаеми. Този път би трябвало да бъде друго. Можем да излезем от тази рецесия по обективен метод и да запазим доверието на жителите, като потърсим способи да обложим тези, които не внасят справедливия си дял - това са най-богатите хора и огромните корпорации ", изясни Танг.

Евродепутатът посетил няколко "данъчни парадайса ", измежду които родната му Нидерландия, с цел да се убеди допустимо ли е там да стартират промени. Нидерландските управляващи са изразили благосклонност, само че без да показват периоди за промени. Люксембургският финансов министър пък е уверил, че “никога няма да блокира предложение от Еврокомисията “ по данъчните въпроси. Въпреки това не се е заел с заричане за смяна. Още по-безнадеждно наподобява ситуацията в Ирландия.

"Когато бях там и разпитвах хората по улиците дали колосът "Епъл " би трябвало да заплати 13-те милиарда евро софтуерен налог на Европа, всички се съгласяваха. Но членовете на техния парламент са на напълно друга позиция и като цяло бягат от сходни въпроси ", показа Танг. При все това той е сигурен, че това ще се промени, даже посредством напън, тъй като тези страни непринудено са подписали участието си в общността.

Пак ще вземат решение Франция и Германия

Хубаво би било Берлин и Париж да са на една и съща позиция за премахването на данъчните убежища от територията на блока. А в случай че и Италия и Испания се причислят към тях, ще е още по-добре. Все още обаче няма изгледи това да се случи, а и сякаш сега тези държавни управления си имат други грижи около пандемията и проблемите с европейското финансиране.

Германия и Франция би трябвало първи да реагират в поддръжка на новата политика на Брюксел, тъй като тъкмо те са главните губещи от всяка ерозия на облагата и укриването на налози. Същевременно, в случай че немското държавно управление поддържа висок дигитален налог за софтуерните компании, то може съществено да си навлече гнева на Съединените щати. Берлин се тормози Доналд Тръмп да не удари износа на коли. Докато Париж няма подобен проблем.

Кога корпорациите ще стартират да си заплащат?

По данни на новата подкомисия на Европарламента, ангажирана с данъците, корпорациите заобикалят да платят налози на стойност сред 50 милиарда и 190 милиарда евро всяка година. Новата конструкция ще се бори точно против тази неправда. Това значи институциите да са неподвластни на лобизъм. Например огромните замърсители на природата би трябвало да заплащат, без значение какъв брой природозащитни дела и политически акции поддържат.

В рамките единствено на пет години евродепутатите образуваха няколко данъчни комисии. Но какво се получи - те разгласиха отчет, избухваше скандал, след това ги разформироваха, единствено с цел да бъдат образувани още веднъж и да гръмне следващия данъчен скандал. Затова резултатите са никакви, а управленията на огромните компании не се преценяват с европейските институции, знаейки, че няма съществено да пострадат.

Според Паул Танг на битката с данъчните убежища би трябвало да се гледа в дълготраен проект. Първа стъпка е да бъдат построени трайни връзки с националните парламенти и с други интернационалните организации. По този метод неговата комисия може да се трансформира в европейски център за спор по данъчните въпроси.

Както демонстрираха предходните следствия и разбори, доста от употребяваните практики за укриване на налози не устоят, в случай че бъдат осветени. Затова би трябвало да се оказва непрекъснат напън за бистрота и да се изнасят обстоятелствата, с цел да бъдат видени от всички.

Неизбежно има разлика в метода на Европейски Съюз към страните членки и към външни страни. Списъкът на данъчните убежища отвън общността беше потребен за оказването на напън върху тези в съюза. Той надалеч не е съвършен, както демонстрира изваждането наскоро от него на Каймановите острови. Но е някакво начало.

Добрата вероятност е, че покай дебатите за разпределянето на средствата от фонда за възобновяване на стойност 750 милиарда евро натискът върху държавните управления на страните - данъчни убежища ще се ускори. На Европейската комисия ще и се наложи да съобщи ясно, че те следва да реформират данъчните си системи или техните проекти за възобновяване и резистентност няма да бъдат утвърдени.

Екзотичните страни от черния лист

Европейските финансови министри актуализираха през февруари "черния " лист с данъчни убежища отвън Европейски Съюз. Те прибавиха Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови. Там към този момент участват Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Самоа, Оман, Тринидад и Тобаго, Вануату и Американските Вирджински острови.

Общо 16 юрисдикции (Антигуа и Барбуда, Армения, Барбадос, Бахамските острови, Белиз, Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Виетнам, Кабо Верде, Кюрасао, Маршаловите острови, Науру, Ниуе, островите Кук, Сейнт Китс и Невис и Черна гора) са съумели да създадат нужните промени и отпаднаха от листата. През октомври Каймановите острови и Оман също отпаднаха.

Юрисдикциите, включени в листата на данъчните убежища, се правят оценка по три критерия - данъчна бистрота, заслужено данъчно облагане и фактическа икономическа активност. Тези, които не удовлетворяват нито един от тези критерии, се приканват да поемат ангажимент за премахване на слабостите в границите на избран период.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР