Европейските борсови индекси поскъпнаха за трети пореден ден на 3

...
Европейските борсови индекси поскъпнаха за трети пореден ден на 3
Коментари Харесай

Европейските акции и италианският дълг поскъпнаха в очакване на правителство на Драги

Европейските борсови показатели нарастнаха за трети следващ ден на 3 февруари, а цената на италианските активи пое нагоре след новината, че президентът на Италия - Серджо Матарела, е поканил на диалог за сформиране на кабинет на националното единение някогашния ръководител на Европейската централна банка Марио Драги. Пазарният възторг се дължи на оптимизма на вложителите, че в случай че Драги успее да сформира държавно управление, това ще понижи несигурността в Рим.

Европейският показател Stoxx 600 нарастна с 0.7% в предобедната търговия на 3 февруари, с което общият му растеж от началото на седмицата доближи 3.2 %. Британският FTSE 100 добави 0.34% към пазарната си оценка, немският DAX - 0.61%, а френският CAC 40 - 0.33 %.

Най-впечатляващо бе достижението на базовия италиански борсов показател FTSE MIB, чиято котировка скочи с 2.81% - до 22686.69 пункта в 12.49 ч. българско време. Особено мощен бе растежът на цените на акциите на италианските банки, които са изключително чувствителни към разликите в доходността на държавните облигации с друго равнище на риска. Книжата на банковите водачи на страната "Уникредит " и "Интеза Санпаоло " нарастнаха, надлежно с 6.9% и със 7.5 %.

Доходността на десетгодишния италиански държавен дълг пък се намали с 10 пункта - до 0.55%, в 13.15 ч. на 3 февруари. С което диференциалът по отношение на базовите немските бумаги с аналогична срочност - базова мярка за оценка на риска в еврозоната - се сви до 1.03 %. Този спред беше над 2.8% през март 2020-а когато вложителите се изтеглиха под паника от дълга в епогея на рецесията от COVID-19.

Еврото отслабна до 1.2020 щ. $ в обедната търговия в сряда.

Господин Драги пожъна аплодисментите на голям брой вложители с фразата си "каквото и да ни коства " когато в качеството си на ръководител на ЕЦБ изрази готовността си да направи всичко допустимо, с цел да отбрани еврото и да резервира целостта на еврозоната по време на дълговата рецесия през 2012-а.

По оценка на водещи анализатори, в случай че някой може да сформира работеща коалиция в Италия, то това безспорно е Драги. А основният икономист на швейцарската банка "Ломбар Одие " - Сами Хаар - показва, че назначението на някогашния началник на ЕЦБ за министър председател, ще има позитивен резултат и отвън Рим, тъй като той би бил "чудесно допълнение на Франция и Германия при реформирането на Европа " и ще усили възможностите за "по-продуктивни обществени вложения " в изумения от рецесията блок.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР