Европейските акции затвориха с повишение в сряда на фона на

...
Европейските акции затвориха с повишение в сряда на фона на
Коментари Харесай

Надеждата за мир в Украйна прати на зелено европейските борси

Европейските акции затвориха с покачване в сряда на фона на възобновения оптимизъм за сполучлив завършек на договарянията сред Русия и Украйна. Паневропейският показател Stoxx 600 затвори с към 3% нагоре, като главните тържища и съвсем всички браншове излязоха на позитивна територия. Технологичните акции се покачиха с повече от 6.5%, само че комуналните услуги останаха настрана от позитивната наклонност, отбелязвайки 0.8% спад.

Регионалните пазари получиха подтик от известията за прогрес в настоящите договаряния сред Русия и Украйна, които дадоха вяра за реализиране на спокойно съглашение. Руският външен министър Сергей Лавров сподели в сряда, че по някои клаузи съвсем е реализирано единогласие – съществено се разисква концепцията за „ безпристрастен “ статут на Киев.

Разглеждайки обособените акции, тези на BMW нарастнаха с 4.3% по отношение на немския показател DAX, макар предизвестието на немския авто колос, че не може да даде точни насоки на фона на геополитическата неустановеност в Европа и че към момента се чакат спирания на производството в светлината на войната в Украйна.

Акциите на стилния колос Inditex се намалиха с 1.5%, откакто испанската компания регистрира внезапно повишаване на приходите през 2021 година и сподели, че продажбите в магазини и онлайн сред 1 февруари и 13 март са скочили с 33% на годишна база.

Акциите на E.On, най-голямата енергийна компания в Германия, поевтиняха с 0.5%, откакто сдружението съобщи, че чака спад на главната облага тази година заради последователното прекъсване на нуклеарната сила. Оттам споделиха още, че войната в Украйна може да повлияе на цената на каузи на компания в газопровода „ Северен поток 1 “, съобщи Ройтерс.

Като цяло световните пазари наподобяват позитивно настроени преди приключването на двудневната среща на Федералния запас в сряда. Очаква се централната банка в Съединени американски щати да увеличи лихвите с 0.25 пункта, първото покачване от 2018 година Наблюдателите също по този начин чакат централната банка да предложи нова тримесечна прогноза с още пет или шест покачвания тази година.

Американските акции се покачиха за втори ден преди резултата от срещата, до момента в който акциите в Азиатско-Тихоокеанския район останаха най-вече над повърхността в търговията в сряда, макар че пазарите в континентален Китай бяха смесени на фона на възраждането на Коронавирус в страната.

Нахлуването на Русия в Украйна обаче е това, което продължава да господства световното внимание. Руската страна би трябвало да заплати 117 милиона $ рента по две суверенни еврооблигации в сряда, първата от четирите дати на заплащане на кредиторите единствено през март. Страната е изправена пред вероятността да не изплати дълга си.

Това идва, откакто интернационалните наказания против централната банка на Русия блокираха забележителна част от валутните запаси на страната след нахлуването на Москва в Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР