Европейски комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на

...
Европейски комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) към Съвета на
Коментари Харесай

Страсбург към България: Спрете малтретирането на психично болни

Европейски комитет за попречване на изтезанията (КПИ) към Съвета на Европа предизвести България да спре да малтретира психологично болните и най-накрая да реформира бранша, както се зарича от десетилетия. Днес КПИ излезе със специално публично изказване за България. То се прави по силата на параграф от конвенцията против изтезанията, който гласи, че " в случай че страната не сътрудничи или откаже да усъвършенства ситуацията в светлината на рекомендациите на комитета, той може, откакто страната е имала опция да изрази своето мнение, да реши с болшинство от две трети от членовете си да разгласи обществено мнението си по въпроса ".

По време на визитата си в България през тази година делегацията на КПИ е открила, че " е реализиран доста дребен или никакъв прогрес в изпълнението на основните рекомендации ", отправяни към страната доста пъти. 

И тази година делегацията за следващ път получи изказвания за санитари, удряли шамари на домуващите, както и за надзирател, удрял домуващите, в това число от време на време с сопа.

Друг дълготраен мотив за угриженост са постоянно много мрачните условия на живот в българските обществени институции и по-специално, хигиеничните условия, написа в изказването. КПИ за следващ път откри, че хигиеничните условия в един от домовете не подхождат на институция за обществени грижи и могат да бъдат избрани само като безчовечен и унизителни. " Всъщност в един от блоковете в Дома за обществени грижи в град Баня за лица с умствена назадничавост домуващите лежаха без всякакво достолепие в мръсни спални помещения, върху ръждясали кревати, някои напряко върху полиетиленови калъфи без чаршафи или възглавници. При тях нямаше членове на личния състав, които да ги успокояват, и те си говореха сами или крещяха, в помещението цареше отвратителна воня на урина, а по хората, леглата им и всички повърхности в близост лазеха голям брой мухи ", се споделя още в документа.

КПИ обръща внимание и на казуса с " трайния жалък дефицит на личен състав " в българските социални институции. Споменава се и остарялата процедура грижите там да се свеждат единствено до даване на покрив над главата и храна три пъти на ден, без съвсем никакви трудотерапевтични или възстановителни действия.

Въпреки, че потреблението на изолираност и средства за механична имобилизация са незаконни, те не престават да се ползват. " Ннякои пациенти все по този начин предоставиха свързани и достоверни разкази по какъв начин са били оставяни сами, без наличие на личен състав, завързани към леглото с колани с 4 или 5-точково фиксиране в стаи за изолираност в продължение на цели дни, като от самото начало са били с памперси, в които е трябвало да уринират и дефекират. Някои пациенти също по този начин оповестиха, че ръцете им са били връзвани над главата и това им причинявало болка, отичане и изтръпване на горните крака, което може да бъде разказано като малтретиране ", написа КПИ.

По време на визитата си през 2021 година делегацията на КПИ за следващ път получи редица основни и достоверни изказвания за физическо малтретиране на пациенти от персонала, включващо боричкане, удряне на шамари и от време на време удряне или ритване на пациент, написа в изказването. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР