Европейската централна банка прокара ново голямо увеличение на лихвените проценти

...
Европейската централна банка прокара ново голямо увеличение на лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ продължи с вдигането на лихвите въпреки сътресенията на пазара

Европейската централна банка прокара ново огромно нарастване на лихвените проценти в четвъртък, придържайки се към битката си с инфлацията. Това се случва макар разтърсванията на финансовите пазари, които породиха страхове за световна банкова рецесия.

ЕЦБ увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта в шестото си следващо нарастване на лихвените проценти и сподели, че бъдещите ходове ще зависят от входящите данни.

Решението от четвъртък усилва лихвения %, който ЕЦБ заплаща върху банковите депозити – примерът за разноските по заеми в еврозоната – от 2.5 на 3%.

We raised interest rates by 0.5 percentage points.

See our latest monetary policy decisions https://t.co/CcKNNfnfgRpic.twitter.com/zMk8BVDNnD
— European Central Bank (@ecb) March 16, 2023

Инвеститорите се съмняваха в решимостта на ЕЦБ да увеличи лихвите още веднъж тази седмица, защото разпродажбите в банковия бранш набъбнаха, и „ заразиха “ швейцарската Credit Suisse, която се наложи да бъде спасявана от швейцарската централна банка със незабавна кредитна линия на стойност 50 милиарда франка.

Управителният съвет следи от близко настоящите пазарни напрежения и е подготвен да реагира, в случай че е належащо, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост “, споделиха от ЕЦБ.

В мнението си централната банка прибавя, че скорошното „ напрежение допуска спомагателна неустановеност към базовите оценки на инфлацията и растежа “.

Увеличението идва и часове, откакто по информация на Bloomberg вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос е оповестил пред финансовите министри на страните членки на Европейския съюз, че някои банки на Стария континент може да са уязвими от възходящите лихвени проценти.

Разяснявайки положението на финансовата промишленост след колапса на американската Silicon Valley Bank, Гуиндос сподели на постоянната среща на Екофин в Брюксел, че кредиторите в района са доста по-малко изложени от техните американски сътрудници, съгласно хора, осведомени с диалозите, които отхвърлиха да бъдат разпознати.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР