Европейската централна банка обяви в четвъртък нов пакет от парични

...
Европейската централна банка обяви в четвъртък нов пакет от парични
Коментари Харесай

ЕЦБ забърза печатницата за пари и свали още минусовите лихви

Европейската централна банка разгласи в четвъртък нов пакет от парични тласъци в поддръжка на забавящата се стопанска система на еврозоната. От 1 ноември Франкфурт възобновява програмата си за изкупуване на облигации, която приключи в края на 2018 година

Предвижда се да бъдат харчени по 20 милиарда евро (22 милиарда долара) на месец за държавни и корпоративни облигации. Новият тласък ще продължи " колкото време е належащо ".

На днешното си съвещание ЕЦБ намали лихвата по депозитите от -0.40% на -0.50%. Това е тип " наказателна " рента, която кара комерсиалните банки да отпускат повече заеми.

Останалите съществени проценти остават без смяна. Лихвата по рефинансирането резервира исторически ниското си ниво от 0%.

Остава неразбираемо какъв брой дълго ще продължи задълбочаващата се " лихвена зима ". В четвъртък ЕЦБ не изключи вероятността да намали лихвите още веднъж, което е спомагателен сигнал за решителността на институцията да продължи с сходни ограничения, подложени на критика от доста икономисти, само че одобрявани от бъдещия президент на институцията Кристин Лагард.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР