Европейската централна банка излезе с необичайно остро предупреждение, че потенциалните

...
Европейската централна банка излезе с необичайно остро предупреждение, че потенциалните
Коментари Харесай

ЕЦБ: Ценови таван на газа рискува финансовата стабилност на ЕС

Европейската централна банка излезе с извънредно остро предизвестие, че евентуалните опасности от въвеждането на ценови таван за търговията на природен газ могат да доведат до тежка финансова неустойчивост в целия Европейски съюз.

Подобна концепция се разисква от дълго време, като последното предложение е за събаряне на тавана до 220 евро за мегаватчас. 

Целта на сходна интервенция е да подсигурява, че при ново експлоадиране на цените, европейските консуматори ще бъдат предпазени - най-много страхът е за европейската промишленост. В петък газовите фючърси на ниделрандския газов хъб TTF Холандският TTF завършиха търговия на равнища към 145 евро за мегаватчас.

Дискусиите по отношение на тавана не престават измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз преди срещата на министрите идващия вторник (13-ти декември), като в това време ЕЦБ предизвести, че ценовият таван може да има последствия за финансовите пазари.

" ЕЦБ признава, че механизмите, ориентирани към намаляване на рискови ценови равнища и неустойчивост на пазарите на газ на едро, могат по принцип да облекчат редица опасности за финансовата непоклатимост, в това число рисковете по време на интервали на нараснали и нестабилни цени на газа през 2022 година “, представен от БНР. 

" Въпреки това, ЕЦБ смята, че актуалният дизайн на оферти механизъм за пазарна промяна може при някои условия да заплаши финансовата непоклатимост в еврозоната ", се прибавя в него.

Коментарите са в сходство с опасенията, изразени от страни като Германия и Нидерландия, които желаеха по-строги гаранции, че таванът няма да разстрои пазарите.

Поддръжниците на ценовата горна граница настояват, че инструментът ще бъде следен постоянно и може да бъде спрян, в случай че регулаторите, в това число Европейската централна банка, разпознават някакви финансови проблеми.

Някои се надяват, че решение за таван на цените може да бъде реализирано на срещата на енергийните министри на Европейски Съюз в Брюксел, Белгия.

" Надяваме се това да завърши на равнище министри идната седмица. Но към момента има полемики в коридорите. Ще забележим “, сподели за CNBC в четвъртък чиновник, работещ за министър-председател на страна челна на Европейски Съюз, който не пожела да бъде назван заради чувствителността на диалозите.

Друг чиновник, работещ в Брюксел, който също не пожела да бъде назван заради близостта си до договарянията, сподели: " Консенсусът наподобява много неосъществим ".

Безизходицата към мярката акцентира какъв брой сензитивна и техническа е тя.

Наистина някои министри на енергетиката описаха първичното предложение за ограничение на цените на равнище от 275 евро за мегаватчас като " смешка ".

Редица страни, като Полша, Гърция, Испания и Португалия, желаят да вкарат таван на цените. Тези страни са по-малко способни да смекчат въздействието на енергийната рецесия върху потребителите и вследствие на това упорстват за общоевропейски решения.

Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, сподели пред CNBC предишния месец, че таванът би трябвало да бъде под 200 евро за мегаватчас.

″Таван от 275 евро не е ценови таван. Никой не може да издържи да купува газ на тази висока цена дълго време. Със сигурност имаме вяра, че таванът на цената под 200 евро, сред 150 и 200 евро, би бил по-реалистичен “, сподели той.

Двама европейски чиновници потвърдиха пред CNBC, че актуалното обсъждано ново предложение е таван от 220 евро за мегаватчас. Това обаче може да се промени още веднъж преди срещата на министрите във вторник.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР