Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разшири редовните покупки на облигации

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разшири редовните покупки на облигации
Коментари Харесай

ЕЦБ предпазливо затяга паричната си политика

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разшири постоянните покупки на облигации за половин година, с цел да се опита да изглади последователното прекъсване програмата за незабавно изкупуване на дълг (PEPP) и ще разхлаби разпоредбите за реинвестиране с този инструмент, който да се употребява при положение на бъдещи пазарни разтърсвания.

На дълго чаканата среща за тактиката след пандемията централните банкери на еврозоната потвърдиха, че програмата против корона рецесията в размер на 1.85 трлн. евро ще бъде прекъсната, както е планувано през март, само че взеха решение покупките на активи по по-старата стандартна стратегия да набъбнат до 40 милиарда евро на месец, започвайки от второто тримесечие на идната година, оповестява Bloomberg. През третото тримесечие размерът на покупките ще бъде понижен до 30 милиарда евро, преди да се върнат към настоящия ритъм от 20 милиарда евро през октомври.

" Нетните покупки по PEPP могат също да бъдат обновени, в случай че е належащо, с цел да се противодейства на отрицателните шокове, свързани с пандемията ", се споделя в изказване на ЕЦБ. Решението е самопризнание, че политиките при изключителни обстановки би трябвало да бъдат прекъснати поради възходящата инфлация в еврозоната, която доближи най-високото равнище от основаването на единната валута и когато икономическото произвеждане се приближава до равнищата преди рецесията. Това идва в миг на нарасналата неустановеност, провокирана от възраждащата се пандемия, която към този момент тежи върху възобновяване на континента и спря икономическия напредък в Германия.

Съобщението на ЕЦБ следва решението в сряда на до момента в който се бори с най-големия скок на потребителските цени от 30 години. За разлика от Фед, ЕЦБ до момента не се е отметнала от позицията си, че покачването на цените е преходно, водено основно от проблемите с веригите на доставки и растящите енергийни разноски, които се чака да отслабнат през 2022 година Подкрепяйки тази позиция, IHS Markit споделя, че немската инфлация " може да е достигнала връх ", защото последната стойност на измервания от института знак за интензивност сподели, че най-голямата европейска стопанска система е в застоялост през декември.
Реклама
" Напредъкът в икономическото възобновяване и към средносрочната цел за инфлация разрешава малко по малко понижаване на темпа на изкупуване на активи през идващите тримесечия ", споделят от ЕЦБ. " Но към момента е належащо парично пригаждане, с цел да се стабилизира инфлацията към задачата от 2% в средносрочен проект ".

Докато скокът на инфлацията се дължи основно на еднократни фактори, постоянно свързани с пандемията, и до момента в който ЕЦБ има вяра в това, банката може да направи доста малко, с цел да ограничи неотложно инфлацията, считат от нидерландската банка ING. Като се аргументират с това, че нито едно деяние на ЕЦБ не би осигурило контейнери от Азия в Европа по-бързо, не би ускорило производството на микрочипове или по-ниски цени на силата.

В същото време ЕЦБ остави главните си лихвени проценти без смяна. " В поддръжка на задачата за 2% инфлация и в сходство със тактиката си за парична политика, управителният съвет на ЕЦБ чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се запазят на настоящето си ниво или да доближат по-ниско ниво, до момента в който инфлацията не доближи 2% преди края на планувания си небосвод или през планувания си небосвод ", показват от банката.
Английската централна банка работи
За разлика от внимателната ЕЦБ, Английската централна банка увеличи лихвените проценти за първи път от началото на пандемията, като подцени опасността за английската стопанска система поради повишените случаи на инфектирани с новия вид на вируса. Решението демонстрира по-категоричните планове на финансовата институция да се бори с растящата инфлация. Централните банкери, водени от шефа Андрю Бейли, гласоподаваха с 8-1 за повишение на разноските по заеми с 15 базисни пункта до 0.25%. Нито една централна банка от страните от Г-7 не е повишила лихвите от начолото на корона рецесията. Специалистите считат, че ще е нужно по-леко стягане на паричната политика, тъй като пикът на инфлацията се чака да бъде 6% към април следващата година. Рязката смяна на политиката на централната банка изненадва по-голямата част от икономистите, които не чакаха смяна, и вложителите, които оценяваха с към 40% шанса за повишаване.
Реклама
Федералният запас на Съединени американски щати към този момент зададе тона в навечерието на съвещанието на Английската централна банка, като след края на двудневното си съвещание в сряда вечерта алармира за три нараствания на лихвите през идната година и форсира прекъсването на своята стратегия за стимулиране. Норвегия продължава напъните си за стягане на паричната политика, като в четвъртък централната банка усили за повторно лихвата през тази година.

Решението на Английската централна банка е отговор на заплахата, подбудена от възходящите цени, като данните от тази седмица демонстрираха, че инфлацията е скочила до 5.1% през ноември - повече от два пъти над задачата на централната банка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР