Европейската централна банка (ЕЦБ) прокара ново увеличение на лихвените проценти,

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) прокара ново увеличение на лихвените проценти,
Коментари Харесай

ЕЦБ отново повиши лихвите – до 22-годишен връх

Европейската централна банка (ЕЦБ) прокара ново нарастване на лихвените проценти, което ги изстреля до 22-годишен връх. Решението от четвъртък усилва лихвения %, който ЕЦБ заплаща върху банковите депозити – примерът за разноските по заеми в еврозоната – от 3.25% на 3.5%. Централната банка оставя отворена вратата за още нараствания в идващите месеци, макар че стопанската система на еврозоната отслабва.

Увеличението на лихвения % с 25 базисни пункта е за осми следващ път, с която индикаторът става най-високият от 2001 година

Централната банка на 20-те страни, които споделят еврото, също съобщи, че чака инфлацията да остане над задачата си от 2% до 2025 година

Бъдещите решения ще подсигуряват, че главните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат доведени до задоволително рестриктивни равнища, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2% и ще бъдат арестувани на тези равнища толкоз дълго, колкото е належащо “, споделят от ЕЦБ, представени от Reuters.

Растежът в еврозоната в най-хубавия случай стагнира, а инфлацията се забавя от месеци, с помощта на по-ниските цени на силата и най-рязкото нарастване на лихвените проценти в 25-годишната история на ЕЦБ.

Миналите нараствания на лихвените проценти на Управителния съвет се предават мощно върху изискванията за финансиране и последователно оказват въздействие върху цялата стопанска система “, се споделя в изказването на ЕЦБ.

Късно в сряда Федералният запас на Съединени американски щати прекъсна личната си поредност от 10 поредни покачвания на лихвените проценти – мощен сигнал за вложителите по света, че актуалният цикъл на стягане в развитите стопански системи е към своя край.

Но инфлацията в еврозоната към момента е недопустимо висока за ЕЦБ в размер от 6.1%. Това задържа централната банка по пътя на стягане, изключително откакто не съумя да планува настоящия припадък на висока инфлация и стартира да покачва лихвените проценти по-късно от доста световни сътрудници предходната година.

Решението от четвъртък е в синхрон с упованията на интервюираните от Reuters икономисти.

Въпреки че ходовете след юли са по-малко сигурни, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард се чака да продължи с по-нататъшно нарастване през септември и да отхвърли залозите на вложителите, че централната банка ще понижи лихвите при започване на идната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР