Европейската централна банка е готова да организира схема за милиони

...
Европейската централна банка е готова да организира схема за милиони
Коментари Харесай

ЕЦБ е готова да създаде схема с гаранция от ЕС за обмен на украинската валута на бежанците



Европейската централна банка е подготвена да провежда скица за милиони украински бежанци да обменят своята валута - гривна в евро, в случай че Европейски Съюз даде на ЕЦБ гаранция, която би покрила риска на банката, демонстрира документ на ЕЦБ, представен от Ройтерс.

Почти 4 милиона украинци са избягали от съветската инвазия в Европейски Съюз, само че са изправени пред проблеми с обмяната на пари, защото малко банки желаят да закупят валута на страна, която е във война.

По-рано този месец източни на Ройтерс споделиха, че ЕЦБ работи върху механизъм за конвертиране на украинската валута, само че последният документ показва за пръв път опциите за това по какъв начин това може да бъде реализирано.

" Предпочитаният вид би бил ЕЦБ и националните централни банки на Евросистемата да работят като фискални сътрудници на Съюза “, се споделя в документа на ЕЦБ, изпратен до Европейската комисия през предходната седмица и забелязан от Ройтерс.

При тази алтернатива държавните управления на Европейски Съюз ще упълномощят ЕЦБ да извършва схемата и, с цел да се придържат към възбраната за парично финансиране на държавните управления от централната банка, те ще дават на банката парите, нужни за осъществяване на този мандат.

" Алтернативният вид се основава на мандат, даден на ЕЦБ от Централната банка на Украйна “, се споделя в документа на ЕЦБ.

ЕЦБ ще подпише съглашение с Централната банка на Украйна да работи като неин сътрудник, а Европейски Съюз, посредством своя бюджет, ще даде гаранция за покриване на риска украинската централна банка да не успее да извърши договорката заради войната в страната.

Сделката ще включва обменен курс за замяната на украински гривни в евро, оптималната сума и времето, през което схемата ще работи.

Докато предлагането на ЕЦБ е за евро, банката сподели, че може да бъде разширено, с цел да включи и страни от Европейски Съюз, които не употребяват еврото.

Повечето от бежанците са се отправили към Полша, която твърди, че до момента е приела 2,3 милиона украинци. Други членове на Европейски Съюз като Румъния, Словакия и Унгария също имат огромен брой идващи украински бежанци. От тези страни единствено Словакия принадлежи на еврозоната и еврото

Европейски представител сподели, че има необятна поддръжка измежду страните от Европейски Съюз за гаранция за целия Европейски съюз, препоръчана от ЕЦБ, защото това би означавало, че рисковете от схемата ще бъдат разпределени по-равномерно сред страните членки.

Сега тези опасности касаят главно националните централни банки в страните, където бежанците са най-многобройни.

Предложението на ЕЦБ е настрана от различен проект, който в този момент се преглежда от държавните управления на Европейски Съюз, съгласно който всеки украински емигрант може да обмени до 10 000 гривни (около 311 евро) във валута на Европейски Съюз за три месеца, като всяка страна от Европейски Съюз сама се оправя с финансовия риск от този валутен продан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР