Европейската прокуратура трябва да има мандат за разследване и на

...
Европейската прокуратура трябва да има мандат за разследване и на
Коментари Харесай

Заради “вилата в Барселона“ Кирил Петков иска по-големи права за европейската прокуратура

Европейската прокуратура би трябвало да има мандат за следствие и на пране на пари сред обособените страни, сподели министър председателят Кирил Петков след среща с италианския си сътрудник Марио Драги в Рим.

" Това ще отстрани евентуални закононарушения като " вилата в Испания " и други сходни, където парите се изнасят от съответната страна и отиват в други европейски страни-членки. Ако европейската прокуратура има явен мандат и върху този вид парични потоци, този тип закононарушения ще бъдат хванати доста по-бързо ", уточни Петков пред български публицисти.

Историята за къщата в Барселона се появи през 2018 година във фейсбук групата " Да спрем разграбването на България ", където бяха оповестени и две видеа по тематиката, преди групата да бъде изтрита от обществената мрежа. След това въпросът бе разказан от испанското издание " Ел Периодико ". В обявата се твърди, че е основана на следствие за пране на пари на испанската полиция, съгласно която може да е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов.

Прокуратурата реагира на абсурда по нормалния метод. Първо разгласи, че стартира инспекции, а по-късно тематиката потъна и месеци наред не се даваше никаква информация. Едва откакто ГЕРБ изгубиха властта за случая се заприказва още веднъж.

Преди няколко месеца до българските управляващи. В него се разказва имущество, къща и магазин за няколко милиона евро, употребени от някогашната " Мис Бикини " Борислава Йовчева. Испанската полиция твърди, че в тази ситуация може да става дума за пране на пари, защото и двата парцела са купени през компании, само че формалните им притежатели внезапно стартират да показват забележително финансово положение.

Според испанската полиция в тази ситуация може да става дума за пране на 5 млн. евро. Те са изследвали активността две сдружения – Еma BGS S.L. и Numin Invest S.L.Първата компания е притежател на магазина за облекла, управителен от Йовчева. През втората е купена къщата за 3 млн. евро. Numin Invest се е управлявала от Йовчева и татко ѝ Георги Йовчев, се твърди в документа. Дружеството обаче е 100% благосъстоятелност на предприемача Александър Чаушев, който към този момент се разгласи като притежател на къщата в Барселона.

Магазинът за облекла е ръководен от компанията Ema BGS. Тя е учредена през 2014 година като тогава едноличен притежател е бащата на Йовчева – Георги Йовчев. След това в ръководството влизат щерка му, както и кипърската офшорка Palms Enterprises. Неин притежател е кипърец, само че прокурист е предприемачът Йордан Христов, с който по-късно Йовчева подписа брак.

През 2015 година капиталът на Ema BGS е увеличаван два пъти като става дума за 1.75 млн. евро. Същата година от компанията е правена и друга транзакция на стойност 600 хиляди евро. Това е цената на магазина за облекла, платен за 2,3 млн. евро.

" Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани по отношение на икономическия баланс на сдружението. Друг аспект, който е изумителен, е, че самото сдружение заявява загуби на стойност 1.225.000 евро през фискалните 2014 година и 2015 година, което би могло да потвърди, че магазинът за облекла не е изключително печеливш ", написа в отчета.

След като бе оповестено, че испанските управляващи са изпратили материали в България. Няколко дни по-късно разгласи, че има 219 страници информация, която обаче е на испански и британски. Бе предоставен превод. Това беше в средата на февруари. Оттогава прокуратурата не е споделила и дума по тематиката.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР