Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, осъди управител на винарска

...
Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, осъди управител на винарска
Коментари Харесай

Първа присъда: Кьовеши осъди винопроизводител от Пловдив за опит за измама

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, осъди шеф на винарска компания в Пловдив за опит за машинация с европейски фондове, оповестиха от службата. Това е първа присъда по следствие на Европейската прокуратура в България.

Производителят, чието име не се загатва, е показал подправени документи при кандидатстване за финансиране. Той е наказан на една година отнемане от независимост и санкция от 2000 лв.. Разследването е предотвратило машинация за 400 хиляди евро от европейския бюджет. Става дума за пари по програмата на Европейски Съюз за промотиране на европейска земеделска продукция отвън границите на Европейски Съюз.

Пловдивският предприемач е кандидатствал за дотация от 390 452 евро по Националната стратегия за подкрепяне на Европейски Съюз през 2020 година, като от документите проличава, че парите е трябвало да бъдат употребявани за реклама на виновността на избата в Русия, Беларус и Виетнам сред 2021 и 2023 г.

За да извърши условията за приемане на финансова помощ, всеки предстоящ бенефициент би трябвало да показа три съпоставими, самостоятелни предложения пред Държавен фонд " Земеделие ". При инспекцията във фонда се е оказало, че две от трите компании, чиито предложения се показват като референтни за разноските за реклама, в действителност не са подавали предложения, а подписите на техните ръководители са били копирани нелегално.

Фонд " Земеделие " е подал сигнал за нередността на Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно произвеждане. През 2021 година казусът е стихотворец от Европейската прокуратура.

" Обвиняемият се призна за отговорен и подписа съглашение с Европейската прокуратура, утвърдено от Специализирания углавен съд ", оповестяват от офиса на Кьовеши в Люксембург. Така се е стигнало до определянето на наказването му от една година отнемане от независимост с три години условно и санкция от 2000 лева.

В четвъртък Европейската прокуратура заяви, че осем души от общината в Петрич са арестувани след 11 обиска в Петрич и Обзор по следствие за машинация с европейски аграрни дотации. Според службата на Кьовеши те са представяли подправени, неточни и непълни документи, с цел да получат 300 хиляди евро дотации. В някои случаи групата, състояща се от " родственици, подчинени и близки другари ", даже е вписвала имената на умряли лица, с цел да вземе парите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР