Европейската полупроводникова индустрия ще се опита да настигне Азия и

...
Европейската полупроводникова индустрия ще се опита да настигне Азия и
Коментари Харесай

Приемат европейския „закон за чиповете” на 18 април


Европейската полупроводникова промишленост ще се опита да настигне Азия и Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският „ Закон за чиповете би трябвало да бъде признат на 18 април . Законодателният акт планува разпределяне на дотации за производителите на чипове в размер на 43 милиарда евро .

Страните от Европейски Съюз и европарламентът са на път да одобрят проекта, който ще помогне на европейската полупроводникова промишленост да настигне Азия и Съединени американски щати, съобщи Ройтерс. Прилагането на проекта, прочут като „ закон за чиповете ” (Chip Act) по прилика със същия американски закон, ще коства на Европейски Съюз 43 милиарда евро.

Европейският „ Закон за чиповете ” беше разгласен предходната година, когато страните от Европейски Съюз взеха решение да понижат зависимостта си от американските и азиатските производители на полупроводници. Това беше провокирано от дефицита на чипове вследствие на пандемията, който през 2020-2021 година нанесе обилни вреди на редица европейски предприятия и най-много на производителите на коли.

Целта на новия план е да усили каузи на Европейски Съюз в международния пазар на полупроводници до 20% през идващото десетилетие. Регионът предприе тази мярка, откакто Съединените щати одобриха своя „ Закон за чиповете ”, ориентиран към развиване на локалното произвеждане на полупроводници.
още по темата
Обсъждането на европейската версия на документа тече от няколко месеца. Очаква се депутатите въпреки всичко да съумеят да договорят схемите за финансиране на програмата на идната сесия на Европейския парламент, която ще се открие в Страсбург на 18 април.

Препъникамъкът до момента беше дефицитът на финансиране от 400 милиона евро, само че изпълнителната власт към този момент е съумяла да разпредели забележителна част от тези средства, твърди Ройтерс. Първоначално Европейската комисия възнамеряваше да даде финансиране единствено на най-напредналите предприятия, само че държавните управления на Европейски Съюз убедиха Комисията, че обсегът на закона би трябвало да бъде уголемен до цялата верига на произвеждане на чипове и да я добави с проучвателен и дизайнерски центрове.

Основният мотив на „ необятната ” тактика беше триумфът на Белгийския междууниверситетски център по микроелектроника (IMEC), който се трансформира в интернационален център за нововъведения в региона на наноелектрониката и други цифрови технологии и образува екосистема от повече от 600 предприятия.

Допълнителното финансиране също компенсира неравномерното систематизиране на ресурсите, което породи, когато Intel реши да построи цех за произвеждане на чипове в Магдебург, Германия – планът ще получи финансиране според новия закон.

Средства от новия източник ще получи и дружество за чипове, което ще бъде издигнато във Франция от холандската STMicroelectronics и американската GlobalFoundries – този план се прави оценка на 6,7 милиарда евро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР