Европейската комисия заяви, че между 60% и 80% от населението

...
Европейската комисия заяви, че между 60% и 80% от населението
Коментари Харесай

Между 60% и 80% от населението на ЕС вероятно е преминало през Covid-19

Европейската комисия съобщи, че сред 60% и 80% от популацията на Европейски Съюз се счита, че е било в даден миг инфектирано с Covid-19, като блокът навлиза във постпандемична фаза на изключително състояние, в която всеобщото докладване на случаите към този момент не е належащо, съобщи Ройтерс.

Подготвяйки се за тази по-малко остра фаза, държавните управления на Европейския съюз би трябвало да усилят имунизациите против Covid-19 на деца, съобщи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес на конференция в сряда, сигнализирайки, че се обмислят проекти за създаване на антивирусни медикаменти.

" Смята се, че сред 60% и 80% от популацията на Европейски Съюз до момента е минало през ковид ", сподели тя.

Агенцията за публично опазване на здравето на Европейски Съюз съобщи, че докладваните Covid случаи са обхванали към 30% от европейското население до момента, само че в случай че се прибавят недекларираните инфекции, случаите могат да доближат до 350 милиона, което е към 77% от европейското население.

С неотдавнашния спад на инфекциите и на смъртните случаи, свързани с Covid-19, Европейски Съюз в този момент се отклонява от всеобщите проби и докладването на случаи, уточни още Кириакидес.

Но нови скокове на Covid случаите са евентуални, защото се чака вирусът да продължи да мутира и затова страните би трябвало да имат проекти за прекосяване назад към спешен режим и би трябвало да усилят имунизациите, сподели еврокомисарят.

В документ, очертаващ тактиката за след изключителната фаза на пандемията, Брюксел прикани държавните управления да продължат да упорстват за имунизация на неимунизираните, изключително на децата преди началото на новия образователната година през есента.

Нивото на имунизация е под 15% измежду децата на възраст сред 5 и 9 години, най-младата възрастова група, за която в Европа са позволени ваксини против Covid-19. Това се съпоставя с над 70% имунизация измежду младежите на възраст 15 до 17 години, се показва в документа.

Комисията също по този начин съобщи, че може да поддържа създаването на нови медикаменти против Covid-19, изключително антивирусни, които са по-лесни за предпазване и администриране.

" Европейски Съюз ще изследва благоприятни условия за поддръжка на планове, ориентирани към създаването на антивирусни средства ", се споделя в новия здравен документ.

Антивирусните хапчета против Covid-19, създадени от фирмите Pfizer и Merck & Co, са утвърдени за приложимост в Европейски Съюз. Но тяхното асимилиране до момента е било лимитирано заради редица аргументи, в това число забавянето на пандемията, високите цени и комплицираните национални процедури за тяхното определяне, отбелязва Ройтерс.

Европейска комисия също по този начин съобщи, че ще работи за поддръжка на създаването на идващото потомство ваксини против ковид, които се чака да предложат по-стабилна и по-дълготрайна отбрана против зараза или предаване на Covid-19.
ТЕМА преди 19 часа 1814 преди 21 часа 950 преди 21 часа 851
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР