Европейската комисия започва разследване на китайските производители на електромобили, след

...
Европейската комисия започва разследване на китайските производители на електромобили, след
Коментари Харесай

Инспектори на ЕС проверяват китайските производители на електромобили

Европейската комисия стартира следствие на китайските производители на електрически автомобили, след което ще реши дали да им наложи наказателни цени. Това споделиха за Reuters трима души, участващи в процеса по следствие. Инспекторите ще посетят BYD, Geely и SAIC, само че няма да засягат некитайски марки, създадени в Китай, като Tesla, Renault и BMW.

Проучването, почнало през октомври и планувано да продължи 13 месеца, се стреми да дефинира дали по-евтините, създадени в Китай електрически автомобили се възползват незаслужено от държавни дотации. Наречено от Китай „ протекционистко “, следствието ескалира напрежението сред Пекин и Брюксел.

Европейската комисия, Министерството на търговията на Китай, BYD и SAIC не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар от Reuters. Geely отхвърли коментар, само че цитира изказването си от октомври, че компанията съблюдава всички закони и поддържа честната пазарна конкуренция в международен мащаб.

Един източник сподели, че следователите са пристигнали в Китай, до момента в който съгласно различен визитите са планувани за този месец и за февруари.

Посещенията са за инспекция на място на отговорите на автомобилните производители на въпросниците, които са им били изпратени по-рано. В документите на Европейската комисия за следствието се споделя, че то е в „ начален стадий “ с визити за инспекции до 11 април.

Миналата седмица Китай стартира антидъмпингово следствие на бренди, импортирано от Европейския съюз – стъпка, която наподобява беше ориентирана против Франция, която поддържа следствието. Популярните китайски модели, изнасяни за Европа, включват MG на SAIC и Volvo на Geely.

Делът на създадените в Китай транспортни средства на пазара на електрически автомобили в Европейския съюз се е повишил до 8% и може да доближи 15% през 2025 година, като те нормално се продават с 20% по-евтино от моделите, създадени в Европейски Съюз.

През октомври китайската Great Wall Motor съобщи, че е първият авто производител, който е изпратил отговори на следствието за дотация от Европейски Съюз.

Отношенията сред Китай и Европейски Съюз са обтегнати от фактори, в това число по-тесните връзки на Пекин с Москва след нахлуването на Русия в Украйна. Европейски Съюз се стреми да понижи зависимостта си от втората по величина стопанска система в света, изключително за материалите и продуктите, нужни за зеления преход.

В същото време китайските производители на електрически автомобили – от водача на пазара BYD до по-малките съперници, като Xpeng и Nio, усилват напъните си за разширение в чужбина, защото конкуренцията се ускорява вкъщи и вътрешният напредък понижава. Много от тях са трансформирали продажбите в Европа в приоритет.

Смята се, че Китай е изпреварил Япония като най-големият експортьор на коли в света предходната година, доставяйки 5.26 милиона автомобила на стойност към 102 милиарда $, заяви китайска автомобилна асоциация тази седмица.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР